Pipák, füstölögnek

Dühös macedón vendéglősök tiltakoztak a füstmentes törvény ellen

Több száz étterem, kávéház és bár tartott zárva a hét végén Macedóniában a január 1-jén életbe lépett füstmentes törvény elleni tiltakozásul.

2010.01.24 16:18MTI

A macedón főváros, Szkopje sétálóutcájának vendéglői sem nyitottak ki a péntek reggeltől szombat reggelig tartó tiltakozó akció keretében. Az új törvény valamennyi közintézményben - így az iskolákban, kórházakban és hivatalokban - tiltja a dohányzást, akárcsak az éttermekben, kávéházakban és bárokban. Nem szabad dohányozni a vendéglátóipari egységek szabadban lévő teraszain sem.

A jogszabály súlyos büntetéseket helyez kilátásba az előírások megsértői ellen. A tulajdonosok 2500-4500 eurót kitevő pénzbüntetést is fizethetnek, ha megsértik a törvényt, a tiltott helyen dohányzók pedig 150-300 euró közötti bírságra számíthatnak. ha rajtakapják őket.

A vendéglősök szerint január eleje óta 40-70 százalékban csökkent a bevételük, ezért alkalmazottakat kellett elbocsátaniuk, és ha a helyzet nem változik, akár éttermeik bezárására is kényszerülhetnek.

A sztrájkolók a törvény megváltoztatását követelik a kormánytól. A kétmilliós lélekszámú Macedóniában az egészségügyi minisztérium adatai szerint a lakosság fele dohányos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.