Passzív dohányzás, asztma, allergia a gyerekeknél

A dohányzási arányszámok növekedek, a negatív hatásokat célzó reklámok ellenére

A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jó néhány fiziológiai rendszert - elsősorban természetesen a légzőrendszert - bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.

2010.01.11 07:59orvostkeresek.hu

Ennek különös jelentősége van a gyerekeknél, mivel a gyermekkori légzőrendszeri problémák áthúzódhatnak felnőttkorra is, ez pedig nagyfokú egészségromláshoz vezethet. Ennélfogva nem meglepő, hogy azok a gyerekek, akik kénytelenek elszenvedni a passzív dohányzást, akár méhen belül, akár születésük után, sokkal nagyobb eséllyel lesznek allergiások vagy asztmások.

Természetesen a passzív dohányzás konkrét vizsgálata számos összetett ok miatt behatárolt, elsősorban nyilván etikai korlátok szabnak határt. Holott a passzív dohányzás hatásainak megismerése nagyon fontos lehet, mivel a dózis-függő hatások hosszútávon egyfajta alkalmazkodáshoz vezetnek, amely kitűnő táptalaj az allergia és az asztma számára.

Az aktuális adatok azt mutatják, hogy a dohány kémiai és karcinogén alkotórészei erőteljes hatással vannak a gyerekek egészségére és megzavarhatják a normális biológiai fejlődést.

A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, amely jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák. Vagyis a passzív dohányzás előretörését mindenképpen meg kell állítani, és a kutatóknak olyan eljárásokat kell kifejleszteniük, amelyek éppúgy támogatják a dohányzás megszüntetését, mint ahogyan minimalizálják a méhen belül és a gyermekkorban elszenvedett passzív dohányzás roncsoló hatásait.

Forrás: Bentham Science Publishers 2009. december

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.