Vastagbélrákot okoz a dohányzás

A cigi nem csak a tüdőrák kialakulásáért felelős

Egy új tanulmány erősíti a bizonyítékot, miszerint a hosszú ideje dohányzók között nő a vastagbélrák kialakulásának veszélye, akkor is, ha a többi kockázati tényezőt kiküszöbölik.

2009.12.07 09:46medipress.hu

„Egy újabb ok arra, hogy ne dohányozzunk, vagy hagyjuk abba, amilyen gyorsan csak lehet” – mondta a tanulmány szenior szerzője, Dr. Michael J. Thun, az Amerikai Ráktársaság nyugalmazott alelnöke, epidemiológus és egészségvédelmi kutató.

A cikk az Amerikai Rákkutató Társaság Cancer Epidemiology című lapjában jelent meg, melynek decemberi száma a dohányzást emelte középpontba.

Thun és munkatársai a hosszú távú dohányzás és a vastagbélrák kapcsolatát vizsgálták, miután számos egyéb kockázati faktort kizártak. 1992 és 2005 között mintegy 185 ezer 50 és 74 év közötti résztvevőt követtek.

Azok a résztvevőkben, akik 40, vagy több évig dohányoztak 30-tól 50 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki vastagbélrák. Az alanyok közül 13 év alatt 1962 vastagbélrákos esetet diagnosztizáltak.

Thum kutatása az első, ami súlyozta a vastagbélrák kockázati faktorait, ezáltal kizárta a dohányzáson kívüli tényezőket, például alkoholfogyasztás, fizikai aktivitás, vörös, vagy füstölt hús fogyasztás.

Ezek a megállapítások összhangban vannak a Nemzetközi Rákkutató Hivatal (IARC) októberi ajánlásával” – nyilatkozta Thun.

Az IARC összeállított egy listát, melyben tipikusan azok a daganatok szerepelnek, melyek a dohányzással összefüggésbe hozhatóak: a fej-nyak régió rákjai, tüdőrák, nyelőcsőrák, gyomorrák, vastagbélrák, májrák, hasnyálmirigyrák, veserék, húgyhólyag és húgyúti rák, méhrák, méhnyakrák és mieloid leukémia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.