Csengtut köti majd össze Lhászával

Megépülhet a világ legmagasabb autópálya-alagútja

A Hszinhua hírügynökség jelentette: megkezdődött a világ legmagasabban fekvő autópálya-alagútjának építkezése a délnyugat-kínai Szecsuan (Sichuan) tartományban.

2011.06.01 15:49MTI

A Trola hegységen átvezető alagút 4240 és 4380 méter magasan épül és a Szecsuan-Tibet autópálya része, amely a keleti Csengtut (Chengdu) köti össze nyugaton Lhászával.
   
A 7 kilométer hosszú alagút a hegyen átkelés idejét az eddigi több mint két óráról mindössze 10 perc körülire zsugorítja - tájékoztatott Li Ming, az építkezés menedzsere. Elmondta, a tényleges kezdéshez elsőként egy 14 kilométeres utat kell építeniük a hegy keleti oldalában.
   
Az alagút építését a tervek szerint négy év múlva fejezik be, a beruházás teljes összege meghaladja az 1,1 milliárd jüant (172 millió dollár).
   
A 2415 kilométer hosszú Szecsuan-Tibet autópályát a világ egyik legéletveszélyesebb autóútjaként tartják számon; 14 hegyen, mintegy tucatnyi folyón vezet át az útja 4-5000 méter magasan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.