A közel-kelet tartópillére

Kína támogatja Szíria szuverenitását és stabilitását

A kínai külügyminiszter, amikor Pekingben fogadta Fajszal Mikdádot, a szíriai diplomácia helyettes vezetőjét így vélekedett: Szíria szuverenitása és stabilitása a közel-keleti stabilitás meghatározó tartópillére.

2011.05.31 19:10MTI

Jang Csie-cse (Yang Jiechi) külügyminiszter kifejtette, hogy kormánya támogatja Bassár el-Aszad elnöknek a stabilitás megőrzése érdekében vállalt reformjait. Hangoztatta, hogy Kína elutasítja a más országok belügyeibe való beavatkozás politikáját, s egyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy támogassa Szíria biztonságát és stabilitását.
   
A SANA szíriai hírügynökség beszámolója szerint Mikdád megerősítette, hogy országa összeesküvés áldozata, Szíriát az általa képviselt nemzeti és pánarab nézetek miatt fegyveres szélsőséges csoportok támadják, amelyek célpontjai polgári személyek és a biztonsági erők.
   
Mikdád beszámolt "Asszad elnök eltökéltségéről Szíria fejlesztésére, a lakosság igényeinek kielégítésére" és külön is kitért a heves Szíria-ellenes médiakampányra, "amelynek célja a tények elferdítésével a közvélemény félrevezetése, a belbiztonság aláaknázása". Hozzátette: a szíriaiak ezzel tisztában vannak és ragaszkodnak nemzeti egységükhöz.
   
A szíriai politikus találkozott még Kína rendkívüli közel-keleti megbízottjával, Vu Sze-kóval (Wu Sike), akivel áttekintették a térségbeli helyzetet. Vu aláhúzta, hogy az igazságos és átfogó béke feltétele a térségben Szíriának az az  álláspontja, amely szerint  Izraelnek ki kell vonulnia a Golán-fennsík szíriai területeiről és az elfoglalt arab földről, vagyis a vissza kell térnie az 1967-es határokhoz, összhangban a vonatkozó ENSZ-határozatokkal.
   
Kedden a kínai külügyminisztérium sajtótájékoztatóján Peking kifejezte ellenvetését egy az ENSZ Biztonsági Tanácsában készülő határozattal szemben. Egy ilyen határozat nem segítené a feszültség csökkentését - jegyezte meg Csiang Jü (Jiang Yu).
   
Politikai elemzők szerint Peking a líbiai fejleményeket úgy értékeli, hogy a NATO messze túllépi az ENSZ BT által számára biztosított hatáskört és a polgári személyek védelmére hivatkozva a líbiai rendszer megdöntésére, Kadhafi likvidálására törekszik úgy, hogy beavatkozásának közben civil áldozatai vannak. Mindezek következtében a mostani helyzetben Peking semmiféle készséget nem mutat a Szíria elleni szankciók támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.