A kormánypárt általános amnesztiát hirdet meg

Szíria: megkezdődik a nemzeti párbeszéd?

A nemzeti párbeszéd megindítását ígérte a Szíriát kormányzó Baasz párt főtitkárhelyettese.

2011.05.31 18:12MTI

A szíriai televízió és az al-Vatan című, kormány közeli napilap keddi beszámolója szerint Muhammad Szaid Bhejtan közölte, hogy a következő 48 órán belül bejelentik a nemzeti párbeszéd bizottságának megalakítását, és hamarosan általános amnesztiát hirdetnek meg.

Kifejtette azt is, hogy nem hajlandóak módosítani az alkotmány 8. cikkét, amely a Baasz pártot az állam és a társadalom vezetőjének nyilvánítja.
   
A főtitkár-helyettes minderről hétfőn beszélt a damaszkuszi egyetemen, pártkáderek tanácskozásán. Részletek említése nélkül elmondta, hogy a nemzeti párbeszéd bizottságában helyet kapnak minden politikai áramlat képviselői, valamint a politikai, a gazdasági és társadalmi élet neves személyiségei.

Az ellenzék egyik kulcsfontosságú követeléséről szólva kifejtette, hogy az alkotmányt a parlament módosíthatja. Ha az ellenzék jut hatalomra, eltörölheti a 8. cikket - mondta Bhejtan, hozzátéve, hogy jelenleg azonban a Baasz párt a képviselői helyek több mint felét birtokolja.
   
Néhány hét múlva tartanak parlamenti választásokat Szíriában, amelynek középső részén már két és fél hónapja tartanak a kormányellenes lázadások. Bhejtan szerint a tüntetők száma nem több százezernél. "Mindig ugyanazok tüntetnek... de gyorsan véget kell ennek vetnünk, mert hatalmas nyomás nehezedik ránk" - tette hozzá.
   
A szíriai biztonsági erők kíméletlenül csapnak le a tüntetőkre. Emberjogi szervezetek becslése szerint március közepe óta több mint 1100 polgári személy vesztette életét az ország középső régiójára kiterjedő tömegtiltakozások elfojtását célzó műveletekben, és a hatóságok legalább tízezer embert vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.