74 ember a rács mögött

Tömeges őrizetbe vétel a kínai ólommérgezés nyomában

Újabb ólommérgezési bűnügyben őrizetbe vettek 74 embert, és felfüggesztették több üzem termelését a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban - jelentette be kedden a tartományi vezetés.

2011.05.31 10:32MTI

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott vizsgálat eredménye szerint Tajcsou (Taizhou) város környékén 172 ember - köztük 53 gyerek - betegedett meg, mert ólom jutott a szervezetébe.

A kínai hatóságok április elején különböző intézkedéseket vezettek be a nehézfémmérgezések megelőzésére. Ezt követően a Tajcsou környéki üzemekben két hónapig tartó nyomozás során az akkumulátor- és fémburkolat-gyártásnak (galvanoplasztika), a forrasztásnak és a veszélyes hulladékok feldolgozásának körülményeit vizsgálták a helyi környezetvédelmi hatóságok. Száznegyvennyolc szabálysértést állapítottak meg, és ezek miatt kiszabtak összesen 8,22 millió jüan büntetést.

Négy akkumulátorgyárat és több galvanoplasztikai üzemet zártak be vagy függesztették fel működésüket. Összesen 652 üzemben és háztartásban állították le az áram- és vízszolgáltatást - jelentette be a csöcsiangi tartományi vezetés.

Egy 2009-es vizsgálatból kiderült, hogy a közép-kínai Hunan és az északi Senhszi (Shaanxi) tartományokban, öntödék környék több mint 2000 olyan gyerek él, akinek a szervezetében rendkívül magas koncentrációban van jelen az ólom.

Ezt követően a China Daily című angol nyelvű lap jelentése szerint harminc emberre róttak ki súlyos börtönbüntetést azzal a váddal, hogy nehézfémmérgezés okozói voltak. Peking ezután idén februárban tervet fogadott el a kínai ipar ólom-, higany-, króm-, kadmium- és arzénkibocsátásának csökkentésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.