Hozzájárulhat Európa biztonságához

Egyetértenek az EU-tagországok az űrkutatás fontosságában

Egyetértenek az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekért felelős miniszterei abban, hogy az űrkutatás létfontosságú az unió gazdasági növekedése és fenntartható fejlesztésének szempontjából, valamint a versenyképesség növelését és a foglalkoztatás javítását célzó EU 2020 program céljainak teljesítéséhez.

2011.05.31 18:03MTI

Ezt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára állapította meg az EU történetének első űrkutatási tanácsülését követő sajtótájékoztatón, kedden Brüsszelben.
   
Hangoztatta: az uniós űrpolitika középpontjában az áll, hogy az EU lakóinak megfelelő minőségű szolgáltatásokat biztosítson, hozzájáruljon biztonságuk garantálásához, és segítsen az uniós ipar versenyképességének javításában is.
   
Antonio Tajani, az Európai Bizottság felelőse a sajtótájékoztatón egyebek között azt erősítette meg, hogy az Európai Bizottság reményei szerint még ebben a költségvetési időszakban, azaz 2013 végéig akár 5 műholdat is pályára állíthatnak az uniós megfigyelőrendszer, a Galileo program keretében. Az első két műhold fellövésére októberben kerül sor - emelte ki.
   
Mint Cséfalvay Zoltán elmondta, szerepelt a találkozó napirendjén számos "földi" kutatási téma is. Áttekintették például az uniós kutatási programokat, és azokat a lehetőségeket, amelyek az eljárások egyszerűsítésére adódnak.
   
Az államtitkár bejelentette: az uniós intézmények erőfeszítéseket tesznek arra, hogy az uniós kutatási és vidékfejlesztési programok eredményeit kölcsönösen, a másik területen is kamatoztassák.
   
A miniszterek tanácskozásának napirendjén szerepelt az Európai Kutatási Térség megteremtése is. Erről Cséfalvay Zoltán a magyar EU-elnökségi honlapon a tanácskozással kapcsolatban megjelent interjúban azt mondta: a térség kialakításának az a célja, hogy az európai kutatás összehangoltabb és hatékonyabb legyen, a fellelhető erőforrásokat és szaktudást összefogottan, közösen lehessen hasznosítani, jelentős és hatékony projekteket lehessen elindítani.
   
Az egységes struktúrát a tagországok állam- és kormányfői döntésének megfelelően 2014-ig kell kiépíteni.
   
Máire Geoghegan-Quinn kutatási biztos a brüsszeli sajtótájékoztatón kiemelte a nukleáris kutatásra koncentrálódó Euratom program jelentőségét, különös tekintettel a fukusimai japán erőmű katasztrófáját követően szerzett tapasztalatokra. A miniszterek az ülésen kitértek az idén lejáró program meghosszabbításának fontosságára is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.