Ez volt a negyedik

Befejezte utolsó űrsétáját az Endeavour két asztronautája

Befejeződött az Endeavour amerikai űrrepülőgép személyzetének negyedik, egyben utolsó űrsétája pénteken.

2011.05.27 17:20MTI

Mike Fincke és Greg Chamitoff a hét és fél órás külső munka során átszerelte az Endeavour robotkarjának 15 méter hosszabbító részét az űrállomásra. Az OBSS nevű szerkezetet a Columbia űrsikló 2003-as katasztrófája óta arra használták, hogy segítségével a világűrben alaposan átvizsgálják az űrrepülőgép hővédő pajzsát, esetleges sérülések nyomait keresve.

Mivel az Endeavournek ez az utolsó missziója, az illetékesek úgy döntöttek, hogy a robotkar-hosszabbítást az űrállomáson hagyják, s ott hasznosítják.
   
Ezzel az űrsétával az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA rekordot dönt: az ISS összeállításának kezdete óta űrhajósai 159 kiszállás alatt immár több mint ezer órát dolgoztak a szerkezet összeszerelésén és karbantartásán a világűrben.

A Nemzetközi Űrállomás létrehozása az orosz Zarja és az amerikai Unity modulok összekapcsolásával kezdődött még 1998-ban, s azóta az ISS 455 ezer kilogrammos, 100 milliárd dolláros, hatalmas létesítménnyé nőtt, amely 355 kilométer magasan kering a Föld körül.
 
Az Endeavour hattagú legénységgel érkezett az ISS-re, s június 1-jén tér vissza a floridai Kennedy Űrközpontba.
   
Az amerikai űrsiklóknak ez a mostani az utolsó előtti missziójuk. Utolsóként az Atlantist indítják majd a világűrbe, a tervek szerint július 8-án, s 12 napos küldetésével véget ér a három évtizeddel ezelőtt kezdődött amerikai űrsiklóprogram. Ezt követően - legalább 2015-ig - az Egyesült Államok csak az orosz Szojuz-űrhajók segítségével tud majd embereket feljuttatni az ISS-re.
   
Mivel az Egyesült Államokban magántársaságok végzik majd az űrrepüléseket, a NASA szerepe az ISS építésében ezzel véget ért. Az orosz űrügynökség azonban folytatja a munkát, s a tervek szerint egy vagy két egységgel bővíti az űrállomást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.