A "külföldi összeesküvők" kudarcra vannak ítélve

Peking nem engedi elmérgesedni a belső-mongóliai helyzetet

Peking figyelmeztette azokat a "külföldi összeesküvőket", akik zavargásokat szeretnének látni Belső-Mongóliában, hogy szándékuk kudarcra van ítélve.

2011.05.31 14:49MTI

"Azoknak, akik a tengerentúlon a belső-mongóliai incidenst további bajkeverésre akarják felhasználni, hátsó szándékaik vannak, de mesterkedésük nem fog sikerrel járni" - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Csiang az elmúlt héten két mongol pásztor meggyilkolása miatt kezdődött többnapos tiltakozó megmozdulásokra, azok szervezőire, illetve az ezzel kapcsolatban megjelent internetes felhívásokra utalt.
   
Az észak-kínai Belső-Mongóliában sajtójelentések szerint egymást követően két szándékos emberölés történt, mongol pásztorokat gyilkoltak meg. Május 10-én egy szénszállító teherautó sofőrje ütött el szándékosan a szállító konvojok forgalma ellen tiltakozó csoportból egy férfit, míg öt nappal később egy zajos, poros szénbánya dolgozói és a szomszédságban élők közötti összetűzésben a bánya alkalmazottja targoncájával egy 22 éves mongol férfinak hajtott, aki a helyszínen meghalt.
   
Az eseteket követően a világsajtó az amerikai emigráns mongolok által működtetett, "Dél-mongóliai Emberjogi Információs Központ" (SMHRIC) nevű szervezet híreit közvetítve arról tájékoztatott, hogy diákok és civilek százai vonultak fel a kormányépületeknél és tiltakoztak a történtek miatt. Az SMHRIC később helyi és nemzetközi demonstrációkra szólított fel.
   
Az utóbbi napok jelentései szerint Belső-Mongólia érintett körzeteiben, a közterületeken, állami hivataloknál, egyetemeknél megerősítették a rendőri jelenlétet, korlátozták az internetforgalmat.
   
"A helyi vezetés nagy fontosságot tulajdonít az esetnek, és a törvények szerint fog eljárni, az emberek indokolt követeléseire pozitív választ fog adni" - hangoztatta kedden a külügyi szóvivő kérdésre válaszolva. Mint mondta, a helyi kormányzat megoldást fog keresni a gazdasági fejlődés és a környezetvédelem ellentmondásaira, s minden szükséges intézkedést megtesz valamennyi nemzetiség érdekeinek védelme érdekében, egyúttal fellép a "bajkeverők" ellen.
   
Korábban Belső-Mongólia pártbizottságának titkára, Hu Csun-hua (Hu Chunhua) igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, s a vétkesek számára példás büntetést ígért. A területileg illetékes ügyészség ugyancsak jelezte, hogy a targoncás gyilkos ellen megkezdték az eljárást.
   
A kínai vezetés rendkívül érzékenyen reagál minden utcai tömegmegmozdulásra, s a Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm területen két évvel ezelőtt történt véres etnikai összecsapások, valamint a 2008-as lhászai zavargások óta igen határozottan igyekszik elejét venni a társadalmi stabilitást, a "nemzeti egységet" veszélyeztető tüntetéseknek. Peking a megmozdulások mögött gyakran külföldi szervezőket, felbujtókat sejt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.