"Merkel helyében nem mondtam volna"

Helmut Schmidt elítélte az Egyesült Államokat bin Laden megölésért

Elítélte Oszama bin Laden megölését Helmut Schmidt volt német kancellár.

2011.05.25 18:49MTI

Schmidt - aki 1974 és 1982 között állt a német kormány élén - a Die Zeit című hetilap legfrissebb számában megjelenő, az újság internetes oldalán szerdán előzetesen közölt írásában párhuzamot vont az Oszama bin Laden elleni merénylet és az Adolf Hitler elleni, 1944 júliusi 20-i, sikertelen merényletkísérlet között, az előbbit a nemzetközi jogba ütközőnek, az utóbbit minden szempontból jogosnak nevezve.
   
A 92 éves egykori kancellár idős kora ellenére még ma is a Die Zeit kiadója, rendszeresen publikál és előadásokat tart. Az ország háború utáni történetében a felmérések szerint magasan vezeti a kancellárok népszerűségi listáját.
   
Schmidt annak a nézetnek adott hangot: az Egyesült Államoknak nem volt joga ahhoz, hogy a terroristavezért Pakisztánban eltegye láb alól. Egyértelmű nemzetközi jogi előírások - például az ENSZ alapokmánya - tiltják, hogy a tagállamok egy szuverén ország ellen indítsanak támadást - hangoztatta a korábbi kancellár.
   
A Hitler ellen elkövetett merényletet a volt szociáldemokrata politikus ugyanakkor jogosnak nevezte. Megítélése szerint a Claus Schenk von Stauffenberg ezredes és társai által 1944. július 20-án Hitler rastenburgi
főhadiszállásán megkísérelt merénylet azt célozta, hogy a náci rezsim vezetőjét megakadályozzák további bűncselekmények elkövetésében.

Ez a támadás nem sértette a nemzetközi jogot, mert nem kívülről végrehajtott beavatkozásról volt szó. Hitlerrel szemben bin Ladent ugyanakkor a volt kancellár így ítélte meg, hogy az ő ideje már régen lejárt, jelentéktelen személlyé vált, aki már nem tartotta kézben az al-Kaida operatív vezetését - állította Schmidt.
   
Az egykori kancellár szerint nehéz megjósolni azt, hogy az iszlám társadalmakban milyen pszichológiai következményei lesznek Oszma bin Laden megölésének. Közvetve bírálta ugyanakkor jelenlegi utódát, Angela Merkelt amiatt, hogy egy nyilatkozatban örömmel nyugtázta Oszama bin Laden megölését. "Merkel helyében nem mondtam volna ezt" - fogalmazott Schmidt, úgy értékelve, hogy egy ilyen kijelentésnek ártalmas következményei lehetnek. "Nem elképzelhetetlen, hogy eszközként használják fel a tömegek feltüzelésére" - hangoztatta a volt német kancellár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.