Nem tudtak a pakisztáni vezetők bin Ladenről

Amerika bealázta Pakisztánt, pedig csak tippjük volt Oszamára?

Robert Gates nemzetvédelmi miniszter szerint "valakik" tudtak arról, hogy a terroristavezér Pakisztánban bujkál, de ez nem jelenti azt, hogy az ország vezetői bújtatták Oszamát.

2011.05.19 13:30Konrád - ma.hu

Gates szerdán több magasrangú védelmi vezetővel együtt beszélt arról: nincs bizonyíték arra nézve, hogy a pakisztáni vezetők bármit is tudtak volna bin Laden hollétéről. Az al-Kaida vezetőjét a hónap elején ölték meg az amerikai haditengerészet különleges erői. Az akciót teljes titokban hajtották végre, még a pakisztáni vezetőket, a hadsereget és a hírszerzést sem értesítették előre, ami meglehetősen nagy megaláztatás. Többek között ez is az oka, hogy a két ország közt jelenleg kicsit feszült a viszony. A pakisztániak nem örülnek, hogy az USA megsértette szuverenitásukat, míg az amerikai kongresszus több tagja is úgy véli, meg kell vonni a segélyeket Pakisztántól, amíg a militáns egységek nyugodtan bujkálhatnak az ország területén.

Mike Mullen admirális, vezérkari főnök szerint azonban, ez veszélyes hozzáállás mivel: „Jelentős érdekeltségeink vannak Pakisztánban. Szerintem folytatni kell az eddigi támogatást a pakisztáni lakosság érdekében.”

Gates szerint sem kell komoly lépéseket tenni. Mint nyilatkozta: „Ha pakisztáni lennék, azt mondanám, már megfizettem rendesen. Megaláztak. Megmutatták nekem, hogy az amerikaiak idejöhetnek és megtehetik ezt büntetlenül.”

Hozzátette azt is, hogy Iszlámábád kifejezte azon szándékát, hogy felszámolja az al-Kaidát Pakisztánban. Éppen ezért úgy véli, nem szükséges a május másodikaihoz hasonló akciót végrehajtani, mivel a helyi erők is el tudják intézni a hátralévő feladatokat.

De a kongresszust és az amerikai közvéleményt továbbra is bőszíti a tény, hogy Pakisztán ilyen ráérősen áll a terror elleni harchoz.

Olyannyira nem bíztak a pakisztáni jószándékban, hogy nem is hagyatkoztak a helyi hírszerzés adataira az akció előkészítésében. Sokkal jobban bíztak műholdas megfigyelőrendszerükben, távoli lehallgató készülékekben és a korábban már beismert Abbottabadba telepített ügynökökben.

A katonai technológiáért rajongók szívét azonban a drone-ok használata dobogtatta meg igazán. A drone-ok létezését 2009-ben ismerte el hivatalosan a légierő, miután a Locheed Martin RQ-170 Sentinel modelljét kiszúrták az afganisztáni Kandahár repülőterén. Ezek a gépek nagy magasságból végeznek megfigyelést, kikerülve a radarokat, és bevetésükre azért volt szükség, mert a CIA szerint „többet akartunk látni abból, mi folyik ott”.

Érdekes ugyanakkor, hogy a CIA-nak nem sikerült felvételt készítenie bin Ladenről, dacára a több hónapos megfigyelésnek. Tehát a “fókák” úgy indultak harcba, hogy nem is volt biztos, célpontjuk valóban ott tartózkodik. Megnyugtató lehetett az információ, hogy a CIA meg van győződve arról: az udvaron ide-oda sétálgató ember nem más, mint bin Laden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.