"A harc csak most kezdődik"

Nem ilyen éjszakáról ábrándozott Strauss-Kahn

Az egyik legnagyobb amerikai büntetőintézet magáncellájában töltötte a hétfő éjjelt Dominique Strauss-Kahn (DSK), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, miután megvádolták, hogy egy szállodai szobalányt megkísérelt megerőszakolni.

2011.05.17 10:12MTI

A 160 hektáron elterülő Rikers Island-i börtönben Strauss-Kahnnak egy 3,5 méterszer 4 méteres zárka jutott, amelyben az ágyon és a pohárhoz, samponhoz, fogkrémhez hasonló alapvető felszereléseken kívül más nem található.

Az IMF-vezető folyamatos felügyelet alatt áll, s valószínűleg rá is vonatkoznak az intézmény szabályai, azaz hetente három látogatót fogadhat ügyvédjén kívül, és naponta egy óra testmozgást engedélyeznek neki. Strauss-Kahn a pénteken tartandó következő bírósági meghallgatásig várhatóan a Rikers Island lakója marad.
   
A büntetőintézet lakóinak száma akár a napi 14 ezret is elérheti, és Lil' Wayne amerikai rapper is elidőzött falai között.
   
DSK-tól a hétfői, első bírósági meghallgatáson megtagadták, hogy óvadék fejében szabadon távozhasson. A hatóságok attól tartottak, hogy az IMF vezetője Franciaországba menekül, és Roman Polanksi rendezőhöz hasonlóan megpróbálja elkerülni a felelősségre vonást.
   
"A harc csak most kezdődik" - mondta DSK védőügyvédje, Benjamin Brafman a bíróság épülete előtt hétfőn. Brafman hozzátette, hogy védence fellebbezhet az óvadéki kérelem elutasításával szemben.
   
Strauss-Kahnt csak akkor illeti meg diplomáciai mentesség, ha az IMF igazgatójaként jár külföldön. A jelenlegi esetben azonban magánszemélyként látogatott New Yorkba, hogy találkozzon ott tanuló lányával.
   
A 62 éves Strauss-Kahnt azzal vádolják, hogy megpróbálta megerőszakolni a New York-i Sofitel szálloda 32 éves alkalmazottját.
   
DSK hétvégi letartóztatása megrázta a pénzügyi világot. A francia szocialista párt tagjaként is tevékeny IMF-vezető egészen eddig Nicolas Sarkozy francia elnök legerősebb lehetséges ellenfelének számított a jövő évi elnökválasztásokon: a közvélemény-kutatások szerint sokkal többen támogatták őt, mint a jelenlegi államfőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.