Nincs hatással a folyó euróövezeti ügyekre

DNS-t találtak - Strauss-Kahn őrizetben marad

A védelem által felkínált, egymillió dolláros óvadék ellenére is őrizetben marad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója - határozott a hétfői New York-i tárgyaláson a bíró.

2011.05.16 21:43MTI

A vád szerint a manhattani Sofitel szállodában talált DNS-nyomok az első vizsgálatok alapján bizonyítják a bűncselekményt. Nyomozás indult emellett annak a gyanúnak a tisztázása végett is, hogy Dominique Strauss Kahn követett-e el korábban hasonló dolgot. Az ügyész szerint a szabadlábra helyezéssel azt kockáztatták volna, hogy a Franciaországba távozik, és nem tér onnan vissza. A védelem szerint az IMF-vezér ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban.

Strauss-Kahnnak legközelebb pénteken kell megjelennie a bíróságon.

Benjamin Brafman, az IMF-vezér sztárügyvédje csalódottságának adott hangot a bírói döntés miatt, de kijelentette: "a csata csak most kezdődött". A tárgyaláson a védő kijelentette: "igen valószínű, hogy végül felmentik" Strauss-Kahnt.

Dominique Strauss-Kahn először jelent meg a bíróság előtt azóta, hogy a hétvégén bombaként robbant a hír: a manhattani Sofitel szálloda egy 32 éves szobalánya azzal vádolta meg, hogy meg akarta erőszakolni. A nő, aki amerikai lapértesülések szerint egy kétgyermekes guineai bevándorló, vasárnap több felsorakoztatott személy közül az IMF-vezért azonosította támadójaként.

A hétfői tárgyalásra érkező vádlottat nem bilincselték meg, mint vasárnap éjjel, amikor bűnügyi orvos-szakértői vizsgálatra szállították. A védelem szerint az IMF-vezér önként vetette alá magát ennek a vizsgálatnak; az a személy, akivel szombaton együtt ebédelt - médiaértesülések szerint ez a lánya volt - a tárgyaláson tanúsítani fogja, hogy a vádlott nem menekült el a szállodából, ahogyan azt róla állítják.

Rendőrségi források szerint a szállodából eltávozott vádlottra úgy sikerült rátalálni, hogy Strauss-Kahn felhívta a szállodában felejtett mobiltelefonját, és elmondta a személyzetnek, hogy a JFK repülőtéren tartózkodik.

Ha bűnösnek találják, Strauss-Kahnt szexuális bűncselekmény és nemi erőszak miatt egyaránt 15 és 20 év közötti szabadságvesztésre ítélhetik, a törvénytelen fogva tartásért pedig tovább 3 évet szabhatnak ki rá. Az IMF vezérigazgatóját nem illeti meg diplomáciai mentesség.


Nincs hatással a letartóztatás a folyó euróövezeti ügyekre

Nincs hatással Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának őrizetbe vétele az euróövezeti ügyekre, az esedékes döntésekre - adták értésre az euróövezeti országok pénzügyminiszterei és az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben.

Brüsszelben hétfőn és kedden euróövezeti (Eurogroup), illetve teljes európai uniós pénzügyminiszteri értekezletet tartanak, amelyen egyebek között uniós országoknak az IMF-fel közösen nyújtott hitelekről is szó esik. Az eredeti tervek szerint Strasuss-Kahn is részt vett volna a találkozón, pótlására a valutaalap Nemat Shafikot, a helyettesét menesztette Brüsszelbe.

"Szeretném megnyugtatni a közvéleményt, a piacokat és a sajtót; nem is kérdés: az előkészítés alatt álló döntéseket és azok által érintett programokat ez az eset nem érinti" - hangoztatta Amadeu Altafaj Tardio európai bizottsági szóvivő a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Hasonlóan nyilatkozott Brüsszelben Christine Lagarde francia pénzügyminiszter is, aki örömét fejezte ki, hogy folytatódik a közös munka a két szervezet között.

"Ugyanúgy dolgozunk Görögország és Portugália problémáján, mintha Strauss-Kahn itt lenne" - fogalmazott a belga Didier Reynders.

Az Eurogroup-tanácskozás résztvevői tettekkel is igazolták, hogy a történtek nem zavarják a munkát, hiszen elfogadták Portugália megsegítésére a 78 milliárd eurós EU-IMF pénzügyi támogatási programot.

Több miniszter - köztük a német Scha:uble - Brüsszelben hangoztatta azt is, hogy Strauss-Kahnt mindaddig megilleti az ártatlanság vélelme, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Akadtak azonban, akik hozzátették, hogy az ilyen magas pozícióban lévő személyeknek különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy tiszteletben tartsák a törvényeket.

Néhány óvatos kijelentés elhangzott azzal kapcsolatban is, hogy mi történik, ha a francia elnökjelöltségre is esélyesnek tartott politikus távozik az eddig hagyományosan európai szakembernek jutó pozícióból. Reynders például megjegyezte, hogy azt tartaná kívánatosnak, ha továbbra is európai személyiség töltené be az IMF-vezérigazgató tisztségét.

Az IMF nem várja el Strauss-Kahntól, hogy lemondjon

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy, a CNBC-nek névtelenül nyilatkozó illetékese szerint az IMF vezetése nem várja el Dominique Strauss-Kahntól sem azt hogy lemondjon a vezérigazgatói tisztről, sem pedig azt, hogy felfüggessze hivatalának betöltését. Ezzel kapcsolatban a döntés joga a vezérigazgató kezében van.

A Fehér Ház továbbra is bizalommal viseltetik az IMF intézménye iránt - jelentette ki hétfőn Jay Carney szóvivő. Az amerikai pénzügyminisztérium ugyancsak kifejezte meggyőződését, hogy az IMF a kialakult helyzetben is el tudja látni a feladatát.

A CNBC szerint egyébként Strauss-Kahn 525 dollárt fizetett azért a lakosztályért a manhattani Sofitelben, amelyről az első médiajelentések azt állították, hogy éjszakánként 3 ezer dollárba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.