Alabamában 320 km/órás széllökéseket is mértek

Alig tettek kárt az amerikai szélturbinákban a múlt heti tornádók

Alig tettek kárt az amerikai szélerőművekben a déli államokban múlt héten tomboló tornádók.

2011.05.02 12:43MTI

A 38 államban megtalálható szélturbinák számára a 40-80 km/órás, tartós szelek az optimálisak. Az ennél gyorsabb, illetve a hektikusan, löketekben érkező légmozgás akár károsíthatja is a berendezéseket.
   
Iparági szakértők közlése szerint a több mint 300 emberéletet követelő múlt heti tornádók szerencsére nagyrészt elkerülték a szélfarmokat, így ezen a téren nem keletkezett jelentősebb kár. Más területekről ez nem mondható el: a biztosítók becslése szerint a természeti csapás egyedül a biztosított értékekben 2-5 milliárd dolláros kárt okozott a hét érintett államban.
   
Paul Coplemannek, a második legnagyobb amerikai szélerőmű-üzemeltető, az Iberdrola Renewables szóvivőjének közlése szerint a szél sebességét és irányát folyamatosan elemző turbinák automatikusan leállnak, ha a szél túllépné úgynevezett túlélési sebességüket, jellemzően a 210 km/órát. Múlt héten Alabamában 320 km/órás széllökéseket is mértek.
   
A tornádók legnagyobbrészt Alabama és Mississippi államban pusztítottak, ahol egyáltalán nincsenek kereskedelmi szélerőművek. Az Egyesült Államok eddigi legsúlyosabb, 747 emberéletet követelő 1925-ös tornádóhulláma ugyanakkor elsősorban Missouri, Illinois és Indiana államban pusztított, azaz olyan helyeken, amelyek ma  az amerikai szélipar jelentős szereplői közé tartoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.