A pusztítás statisztikája

Drámai képek! A tornádó gyilkos órái az Egyesült Államokban

A NOAA (amerikai Nemzeti Óceán és Atmoszféra Hivatal) által közreadott információk szerint legalább 334 ember vesztette életét a szerda reggel 8-tól csütörtök 8 óráig terjedő időszakban, a pusztító viharok hatására.

Nézze meg a drámai képeket! Milyen volt előtte és milyen lett! >>> képgaléria

2011.05.01 12:10ma.hu

Az összesen 334 haláleset azt jelenti, hogy az amerikai történelem második leghalálosabb tornádója söpört végig az Egyesült Államokon. A rekordot vélhetően az 1925. március 18-án tomboló vihar tartja, amikor 747 halálos áldozatot követelt a gyilkos időjárás.

A keddi és a szerdai nap a maga 344 áldozatával a leghalálosabb időszaknak számít 1936. április 5-e és 6-a óta, amikor mindössze két nap alatt 454 ember vesztette életét.

A Tuscaloosa-Birmingham tornádó szerdán további 65 emberéletet követelt, míg 1955. május 25-én 80 ember vesztette életét egy szélvihar miatt dél-Kansas-ben.

Az NWS (Országos Meteorológiai Szolgálat) által használt, továbbfejlesztett Fujita skála szerinti EF-5-ös szintűre minősítette Smithville-nél tomboló szelet. Ilyen mértékű vihar az 1966-os Mississippi-beli óta még nem fordult elő. Az NWS szombatra már kiterjesztette az EF-5 szintű riasztást az alabamai Hackleburgra, és további településekre is Marion megyében, míg a többi terület EF-4-es besorolást kapott.

Klikk a képre a galériához!

Összesen 259 tornádójelentés érkezett szerdán. Legalább egy tornádót 16 állam jelentett be (Tennessee, Ky, Ohio, Miss, Ala, Ark, Mo., Ga, Va., Ind., Md., SC, NC, Florida , NY, Pa). A halálesetek száma: 334 (szerdán reggel 8-tól csütörtök reggel 8-ig), ám egyesek szerint ez a szám valamivel magasabb. 200 bejelentés érkezett jégesőről, ezek közül az egyik 4,5 hüvelyk átmérőjű (Saltville, Va.) darabokról számolt be.  A legerősebb széllökés 113 km / h sebességű volt (Bay, Ark., a repülőtér).

A fenti számok a NOAA Vihar Előrejelző Központja szerinti adatok, amelyek nem hivatalosak, illetve a továbbiakban még ingadozhatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.