Ismét az országba küldik képviselőjüket

Jemen: az Öböl menti országok folytatják a közvetítést

Az Öböl menti országok úgy döntöttek, hogy folytatják a közvetítést a jemeni válság rendezése érdekében, és ismét az országba küldik képviselőjüket.

2011.05.02 07:28MTI

A válság rendezésében közvetítő Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak külügyminiszterei vasárnap tanácskoztak Rijádban. A KUNA hivatalos kuvaiti hírügynökség hétfőre virradóra jelentette: a külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy ismét Szanaába küldik a szervezet főtitkárát, Abdel-Latíf az-Zajánit, hogy tárgyaljon Ali Abdalláh Száleh jemeni elnökkel és az ellenzék képviselőivel.
   
A GCC-nek Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, Katar, Bahrein és Omán a tagja.
   
Zajáni szombaton járt Szanaabán, megpróbálta rávenni Szálehet, hogy írja alá az GCC hatalomátadási tervét, amelyre az ellenzék előzőleg áldását adta. Az ellenzéki pártok ezután közölték, hogy ebben az esetben ők sem vesznek részt a szaúdi fővárosban, vasárnapra vagy hétfőre tervezett ünnepélyes aláírási szertartáson. Zajáni dolgavégezetlenül utazott el Szanaaból, a GCC pedig bejelentette vasárnap, hogy meghatározatlan időre elhalasztotta a jemeni válság megoldását.
   
Egyelőre nem tudni, hogy a szervezet főtitkára mikor utazik újra a jemeni fővárosba.
   
A hatalomátadási megállapodás értelmében egy héten belül Szálehnek meg kell bíznia az ellenzéket a nemzeti megbékélési kormány megalakításával, egy hónappal később pedig érinthetetlenségének és büntethetetlenségének megőrzése mellett távozna a hatalomból. Jogköreit alelnökének adná át.

Az alelnök az ezt követő két hónapon belül elnökválasztást írna ki. A parlament ezután új alkotmányt alkot, amelyet népszavazásra bocsátanak, majd parlamenti választásokat tartanak. Az iszlamistákból és baloldaliakból álló ellenzék pedig vállalta, hogy véget vet az utcai tüntetéseknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.