Az egész országban megszólalnak a szirénák

A holokausztra emlékeznek Izraelben

Egy tel-avivi alapítvány vasárnap a holokauszt emléknapja alkalmából közölte: Izraelben mintegy 208 ezer holokauszt-túlélő él, akik közül százezer elmúlt nyolcvan esztendős.

2011.05.01 17:54MTI

A Soá Áldozataiért alapítvány szerint 74 ezer ember élte túl a gettót vagy koncentrációs tábort, míg a további közel 134 ezer személy menekült volt, akinek sikerült elrejtőznie vagy elmenekülnie a nácik elől.
   
Izraelben idén május 1-én este a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen kezdődik a központi ünnepség, majd hétfőn az egész országban két percre megszólalnak a szirénák a második világháború idején meggyilkolt hatmillió zsidó emlékére.
    
A holokauszt emléknap konkrétan a varsói gettó 1943 április 19-én kitört lázadásának napja, amely a zsidó naptár szerint Niszán hónap 27-re esik - idén május 1-jére.
   
Az izraeli államalapítás idején még a lakosság felét holokauszt-túlélők tették ki, ez mára négy százalékra apadt. A Soá alapítvány egy munkatársa elmondta, hogy azzal számolnak, 16 év múlva már senki sem lesz, akinek személyes élménye volt a holokausztról.
   
Az alapítvány felkérésére készült tanulmány szerint a túlélők közül sokaknak vannak nehézségeik: negyven százalékuk magányos, ötödük télen nem tud rendesen befűteni, öt százalékuknak ételre is alig telik. A támogatásra szorulók száma évről évre növekszik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.