Rogán Antal is beszédet mond

Hétfőn Auschwitzban emlékezik meg az Élet Menete a holokauszt áldozatairól

A magyarországi Élet Menete Alapítvány közölte: hétfőn Auschwitzban emlékezik meg a nemzetközi Élet Menete Alapítvány a holokauszt áldozatairól; a rendezvényen a 18-as számú magyar barakk előtt mások mellett Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere mond beszédet.

2011.04.27 19:33MTI

Mint írták, a Jom Hasoa (az áldozatok és a hősiesség napja) nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmával a magyar barakknál tartott megemlékezés után az 53 országból érkező zarándokok közösen vonulnak át Birkenauba, "azon az útvonalon, amely a második világháború idején a halál menete volt, most viszont az Élet Menete".
   
A nemzetközi megemlékezésen beszédet mond Israel Meir Lau, Izrael főrabbija, és Hájim Topol színművész is megemlékezik az áldozatokról.
   
A közlemény megemlítette, hogy minden évben elzarándokol a magyarországi Élet Menete a lengyelországi Auschwitzba, az idén mintegy százan lesznek a nemzetközi rendezvényen Magyarországról; szombaton éjszaka indulnak.
   
"Az ott életüket vesztett emberek a mi közös hőseink, áldott nevű jelképeink, függetlenül családi kötelékeiktől, nemzeti hovatartozásuktól, származásuktól, nemüktől, koruktól, anyanyelvüktől" - fogalmaz az alapítvány.
   
A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt mintegy 600 ezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban. A vészkorszak idején világszerte összesen mintegy hatmillió üldözöttet öltek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.