A kongói Murhabazi Namegabét tüntették ki

Világ gyermekeinek díja gyermekkatonák és szexrabszolgák felszabadításáért

Gyermekkatonák és fiatal szexrabszolgák felszabadításáért tüntették ki a 2011-es Világ gyermekeinek díjával a kongói Murhabazi Namegabét.

2011.04.27 18:07MTI

A díjért felelős svéd alapítvány Mariefredben közölte, összesen 102 országban mintegy 3,2 millió gyermek szavazata alapján ítélték a díjat Namegabénak.
   
A százezer dollárral járó díjat Szilvia svéd királynő adja át csütörtökön Mariefredben.
   
Namegabe 1989 óta a BVES szervezettel együttműködve négyezer gyermekkatonát és 4500, szexrabszolgaságra kényszerített lányt szabadított fel Közép-Afrikában. A gyerekeknek azóta 35 otthonban és iskolában viselik gondját, és ha lehetséges, akár családjukhoz is visszajuttatják őket.
   
Munkájuk során Namegabe hét munkatársát megölték, magát a díjazottat is többször letartóztattatták.
   
A Világ gyermekeinek díját 2000 óta adják át. Kitüntették többek között a Fülöp-szigeteki Cecilia Flores-Oebandát, aki a halálos fenyegetések ellenére harcba szállt a kényszermunkára vagy szexrabszolgaságra kényszerített gyermekekért. A szintén díjazott bangladesi Monika Rahman elsősorban olyan lányok védelmére kelt, akiknek arcát savval vagy benzinnel tették tönkre kínzóik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.