Leteszik a fegyvert?

Elefántcsontpart: Gbagbo pártja megbékélést hirdetett

Megbékélést hirdetett Laurent Gbagbo volt elefántcsontparti elnök pártja, az Elefántcsontparti Népi Front szombaton.

2011.04.17 08:47MTI

Pascal Affi N'Guessan pártelnök, a novemberi elnökválasztáson alulmaradt elnök vezető tanácsadója úgy vélte "véget kell vetni a háborúnak és az erőszaknak". Felszólította azokat a Gbagbo-híveket, akik még harcolnak az afrikai ország gazdasági fővárosának, Abidjannak egyik kerületében, hogy tegyék le a fegyvert.

A volt gyarmattartó Franciaország Elefántcsontparton állomásozó expedíciós hadereje hétfőn elfogta Gbagbót, és átadta a novemberi választáson győztes és a világ támogatását élvező Alassane Ouattara elnök fegyvereseinek. A tervek szerint bíróság elé állítják Gbagbót, aki választási veresége ellenére nem volt hajlandó lemondani, és a hadsereg egy részére támaszkodva ragaszkodott a hatalomhoz. Emiatt heteken át súlyos harcok dúltak a világ legjelentősebb kakaótermelőjének számító nyugat-afrikai országban.

Szombaton egyébként szabadon engedték azt a hetven személyt, a volt elnök rokonait és háztartási alkalmazottait, akiket vele együtt vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.