Lemészárolták a tüntetőket

Elítélte az EP a tüzérség civilek elleni bevetését Elefántcsontparton

Elítélte az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásában az erőszak eszkalálódását Elefántcsontparton, különösen a nehéztüzérség polgári személyek elleni használatát.

2011.04.07 14:24MTI

A strasbourgi plenáris ülésen megszavazott dokumentumban a képviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy az elefántcsontparti helyzet egyre inkább nyílt polgárháborúba csap át, és élesen elítélték a civil áldozatokat követelő összecsapásokat.

Az előző napi vitában, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének nevében felszólalt Németh Zsolt külügyminisztériumi államtitkár is, aki egyebek között sajnálatának adott hangot, hogy a hatalomváltáshoz nem volt elég a tavalyi választás eredménye, hanem emberi életeket és szenvedést is követelt. Hangoztatta, hogy az EU ezért személyesen Laurent Gbagbo volt elnököt tartja felelősnek, akinek az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie tetteiért.

Az Alassane Ouattara megválasztott államfőhöz hű katonák egyike vérben fekszik az utcán egy autóbaleset után(fotó: MTI)


Az állásfoglalásban az EP is arra kérte fel az uniót és más nemzetközi szerveket, hogy a lakosság elleni bűncselekmények elkövetőit állítsák bíróság elé.

Németh Zsolt
kifejtette azt is: Az elefántcsontparti nemzetközi fellépés nem Irakot, de még csak nem is Afganisztánt, hanem Ruandát idézi, Koszovót idézi, és nem véletlenül beszéltünk az elmúlt hetekben olyan sokat arról, hogy felelősségünk és jogunk is van megvédeni a civil embereket.

Megerősítette azt is, hogy az EU a közeljövőben egy olyan segélycsomagot állít össze, amely gazdasági téren, illetőleg az intézményépítési célkitűzésekben is támogatni fogja a legitimen megválasztott elnököt és kormányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.