Mi vár Elefántcsontpartra Gbagbo távozása után?

Káoszt és halált örököl Elefántcsontpart

Laurent Gbagbo volt államfő várhatóan hamarosan a múlt embere lesz Elefántcsontparton, ám eddigi vetélytársa, a tavaly novemberi elnökválasztáson többséget szerző Alassane Ouattara megosztott országot, rejtélyes tömeggyilkosságokat és káoszt örököl riválisától.

2011.04.06 16:00MTI

Miután Gbagbo nem volt hajlandó átadni a hatalmat Ouattarának, a nemzetközi szankciók nyomán nem férhetett hozzá a regionális központi bankban elhelyezett pénzekhez. Ezáltal kormánya nem tudta törleszteni az ország adósságait, a fő exportcikknek számító kakaóbab pedig megrothadt a raktárakban. A kereskedelem gyakorlatilag megbénult, az ország gazdasága pedig az összeomlás szélére jutott.
   
"Rövid távon nagyon zűrös időknek nézünk elébe - vélekedett Hannah Koep, a Control Risks befektetési tanácsadó cég Elefántcsontpart-elemzője. - Még ha Gbagbo távozik is, híveinek kezében változatlanul rengeteg fegyver marad. Ezek a tömegek rendkívül frusztráltak. Abidjanban még jó ideig kiszámíthatatlan lesz a biztonsági helyzet. Ráadásul az új kormány előtt hatalmas kihívások állnak."
   
Elemzők szerint a kivitel viszonylag gyorsan megindulhat, de csak azután, hogy a külföld hatályon kívül helyezi a szankciókat. Az Európai Unió szóvivője szerint erre nyomban azután sor kerülhet, hogy Gbagbo átadja a hatalmat Ouattarának.
   
"Az (elefántcsontparti) államkötvények iránt nő a kereslet: mindez arra utal, hogy a piac a helyzet viszonylag gyors ütemű normalizálódására számít  - mutatott rá Martin Roberts, az IHS Global Insight elemzője. - Ouattara mindig arról beszélt, hogy legfontosabb teendője az ország működőképességének a helyreállítása lesz. Csakhogy Gbagbo alkalmasint mindent elkövetett, hogy a lehető legnagyobb felfordulást hagyja maga után."
   
A nemzetközi bankok idén januárban kivonultak Elefántcsontpartról, és számos külföldi cég beszüntette tevékenységét az országban. Visszacsalogatásuk kulcsfontosságú feladata lesz az új kormánynak.
   
Hosszú távon sok függ annak a tömeggyilkosságnak a kivizsgálásától, amely a nyugati országrészben fekvő Duekouéban történt március utolsó napjaiban. Az ENSZ munkatársai több száz holttestre bukkantak egy tömegsírban. Elemzők szerint túl korai megmondani, mi is történt, hiszen a városban mindig is érezhető volt az etnikai feszültség, ráadásul nagy számban voltak ott jelen libériai zsoldosok is.
   
"Ouattara nemzetközi támogatottsága szempontjából sok függ majd attól, hogyan alakul a végjáték, és milyen eredménnyel jár a tömeggyilkosság kivizsgálása - vélte Koep. - Ouattara mindig ügyelt arra, hogy távolságo

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.