Kedd délután már nyugalom volt

Párizs szerint órákon belül megoldódik a válság Elefántcsontparton

Csak órák kérdése az elefántcsontparti válság megoldása - véli a francia védelmi miniszter.

2011.04.05 17:48MTI

"Olyan helyzetben vagyunk, hogy a következő órákban mindent meg lehet oldani" - mondta kedden Gérard Longuet, miközben Alain Juppé külügyminiszter megerősítette, hogy tárgyalások folynak Laurent Gbagbo volt elnök megadásáról.

"Nagyon közel állunk ahhoz, hogy meggyőzzük a hatalom feladásáról" - mondta a francia diplomácia vezetője. Abidjanban az új elnök hívei elfoglalták az államfői rezidenciát, de Gbagbo, valamint a családja és kormányának tagjai még bent vannak: állítólag egy bunkerbe zárkóztak be a pincében.

A volt elnök fegyveres erőinek parancsnoka tűzszünetet kért az ENSZ-től, és bejelentette, hogy a lakosok megóvása érdekében egyoldalúan beszüntették a harcot.

"Azt követően, hogy a francia erők lőtték néhány állásunkat és a város bizonyos stratégiai pontjait, mi magunk állítottuk le a harcot, és tűzszünetet kértünk az ENSZ-erők főparancsnokságától "- mondta Philippe Mangou vezérkari főnök. "Kértük a világszervezetet arra is, hogy biztosítsa: ne legyen boszorkányüldözés" - tette hozzá. Francois Fillon francia kormányfő a nemzetgyűlést tájékoztatva elmondta, hogy két tábornok tárgyal Gbagbo megadásának feltételeiről.

A volt elnök szóvivője szerint ennek alapja a megválasztott Alassane Ouattara elismerése, és Gbagbo, valamint családtagjai biztonságának a garantálása. Az elnöki palota környékén kedden délután már nyugalom volt - mondták szemtanúk. Előzőleg több napon át folyt ott a harc.

Az Afrikai Unió soros elnöke, Teodoro Obiang Nguema egyenlítői-guineai elnök elítélte a francia katonai beavatkozást Elefántcsontparton. - Az emberveszteségek komolyak - emlékeztetett egy genfi sajtótájékoztatón. A nyomásgyakorlásnak "nem kellett volna háborúhoz, külföldi katonai intervencióhoz vezetnie" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.