Gbagbo bunkerét támadják Ouattara erői

Elefántcsontpart: időhúzás

Egy ENSZ-szóvivő közölte: Elefántcsontpart leváltott, de hatalmához ragaszkodó elnöke szerdán tovább tárgyalt a megadás feltételeiről külföldi megbízottakkal.

2011.04.06 18:33MTI

Eközben a tavaly novemberi elnökválasztást megnyerő ellenzéki politikus csapatai már a bukott államfő bunkerét támadták Abidjanban.
   
"A tárgyalások folytatódnak, az ENSZ ehhez felajánlja szolgálatait, amennyire az lehetséges" - jelentette ki szerdán New Yorkban Nick Birnback, a világszervezet békefenntartó műveleteinek szóvivője.
   
Nem sokkal korábban a francia külügyminiszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy a hazája és az ENSZ közvetítésével zajló tárgyalások kudarcba fulladtak. "Laurent Gbagbo (leváltott elnök) hajthatatlansága miatt eredménytelenül végződtek a Gbagbo környezete és az elefántcsontparti hatóságok között a megadásról folytatott tárgyalások" - közölte Alain Juppé Párizsban.
   
A választást megnyerő és a nemzetközi közösség által a nyugat-afrikai ország államfőjeként elismert Alassane Ouattara értékelése szerint ellenlábasa "csak az időt húzza". Ezért nem maradt más hátra, mint "katonai eszközökkel megpróbálni a probléma rendezését, azaz Gbagbo elfogását" - idézte a megválasztott államfő szavait egy francia kormányforrás.
   
Ezt a célt szolgálja az a "végső támadás", amelyet szerdán indítottak Ouattara csapatai Abidjanban Gbagbo menedékének, egy föld alatti bunkernak az elfoglalása érdekében. "El fogjuk kapni Gbagbót, és átadjuk őt a köztársasági elnöknek" - nyilatkozta Guillaume Sorónak, az Ouattara által kinevezett miniszterelnöknek a szóvivője.
   
Délután azonban elhallgattak a fegyverek Abidjan központjában. Helyszíni tudósítók nem tudták eldönteni, hogy a több órás harc nyomán Gbagbo vagy Ouattara emberei állnak-e nyerésre.
   
"Egyelőre még nem fogták el Gbagbót, de ez hamarosan bekövetkezik - jelentette az AP hírügynökség egyik helyi munkatársa, Affoussy Bamba. - Ouattara katonái kinyitották a rezidencia kapuit, és megállapították, hogy az épületet nehézfegyverek őrzik. A cél mindenképpen Gbagbo elfogása."
   
A szerdai harcokban Juppé szerint sem francia, sem ENSZ-erők nem vettek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.