Már majdnem egy hónapja támadják Kadhafit

Líbia, Sarkozy és Cameron egyetért a katonai nyomás fokozásában

A francia köztársasági elnöki hivatal a két politikus találkozója után közölte: a francia elnök és a brit kormányfő egyetért abban, hogy növelni kell a "katonai nyomást" Moammer Kadhafi líbiai vezetőre.

2011.04.14 07:23MTI

Nicolas Sarkozy és David Cameron szerda este folytatott megbeszélést Párizsban, egy nappal a NATO-tagállamok külügyminiszteri értekezlete előtt. A külügyminiszterek csütörtökön és pénteken Berlinben tanácskoznak a líbiai válság rendezésének lehetőségeiről, amelyek még mindig nehezen körvonalazhatóak, noha már csaknem egy hónapja, március 19. óta mérnek csapásokat Kadhafi erőire a nemzetközi katonai koalíció vadászgépeiről, illetve tengeralattjáróiról.
   
A konfliktus elhúzódásától tartva Franciaország és Nagy-Britannia még kedden felszólította a líbiai bevetésben részt vevő más NATO-tagállamokat, hogy fokozzák katonai erőfeszítéseiket. Fontos, hogy a koalíció megmutassa, teljes mértékben elszánt a polgári lakosság megvédésére, a nyugat-líbiai Miszráta és Zenten városok köré font ostromgyűrű megszüntetésére és a Kadhafihoz hű erőknek a laktanyáikba való visszakényszerítésére - közölte egy névtelenül nyilatkozó francia illetékes.
   
A líbiai beavatkozásra feljogosító BT-határozat elfogadtatásában oroszlánrészt vállaló Franciaország és Nagy-Britannia arra panaszkodik, hogy a katonai koalícióban ők viselik a legtöbb terhet. A két ország arra figyelmeztetett, hogy a NATO más tagállamainak segítsége nélkül légi erejüknek nehéz lenne megtörni a lázadók városait fojtogató ostromokat.
   
A franciák és a britek mellett csak Belgium, Dánia, Kanada és Norvégia vadászgépei vesznek részt aktívan a légicsapásokban. Április 1-jéig, amikor a műveletet katonai irányítását átvette az észak-atlanti szövetség, az Egyesült Államok járt élen a bevetésekben, de azóta a háttérbe vonult.
   
Sarkozy és Cameron síkraszállt amellett is, hogy támogassák erősebben a líbiai lázadók politikai szervét, a Bengáziban székelő nemzeti átmeneti tanácsot. Ugyanakkor Párizs értésre adta, hogy nem teljesíti a Kadhafi-ellenes erők fegyverszállítási kérését. A válság politikai megoldását és Líbia jövőjét illetően a francia elnök és a brit kormányfő szorgalmazta a különböző rendezési elképzelések összehangolását, illetve Kadhafi mielőbbi távozását a hatalomból.
   
A líbiai lázadók közlése szerint Miszrátában szerdán heves harcok dúltak, bár a város nyugati peremétől még messzebbre, immár 25 kilométerre szorították ki Kadhafi csapatait. A líbiai állami televízió azt állította, hogy NATO-gépek szerdán bombázták a várost, és emberek haltak meg a légicsapásokban. Brüsszel később közölte, hogy sem Miszrátát, s

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.