Kadhafinak feltétlenül távoznia kell

Líbia: a felkelők anyagi támogatásáról döntött a Líbia kérdésében ülésező összekötőcsoport

A felkelők megsegítését szolgáló "átmeneti finanszírozási mechanizmus" kialakításáról döntött a líbiai konfliktus ügyében ülésező nemzetközi összekötőcsoport szerdán a katari fővárosban, Dohában.

2011.04.13 19:12MTI

A nemzetközi csoport az ülés végén kiadott sajtóközleményben egyúttal lemondásra szólította fel Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőt. A dokumentum szerint a résztvevők a megbeszélésen azt hangsúlyozták, hogy a válság rendezéséhez feltétlenül szükséges Kadhafi távozása a hatalomból. Egyes megfigyelők szerint ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen magas szintű nemzetközi fórum résztvevői egyhangúlag követelték Kadhafi lemondását.
   
A kialakítani kívánt pénzügyi mechanizmus célja az ország keleti részét irányító lázadók által alakított Átmeneti Nemzeti Tanács (CNT) támogatása, illetve a reagálás a lázadók által irányított országrész szükségleteire. A "regionális finanszírozási mechanizmus" ötletét William Hague brit külügyminiszter vetette fel a találkozón.
   
A találkozó végén kiadott nyilatkozatban a résztvevők "azonnali tűzszünetre" szólították fel a Líbiában harcoló feleket, és követelték, hogy Kadhafi csapatai vonuljanak ki minden olyan településről, amelyet erőszakkal foglaltak el.
   
A dohai találkozón részt vett Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, aki egységre buzdította az összekötőcsoport tagjait. Már a megbeszélések elejétől fogva törésvonal alakult ki a katonai erőfeszítések növelését kívánó "héják" és békés megoldásra törekvő "galambok" között.   
   
Nagy-Britannia és Franciaország mellett a CNT külügyi képviselője, Ali al-Iszávi is a légicsapások fokozására szólította fel a NATO-t. "Szükségünk van a civilek nagyobb védelmére" - jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek al-Iszávi. A külügyi képviselő ugyanakkor aktívabb szerepvállalásra sürgette az Egyesült Államokat a NATO-akciókban. Mielőtt a NATO átvette volna a hadműveletek irányítását, az USA vezető szerepet vállalt a líbiai akcióban.
   
Felszólalt a konferencián a katari trónörökös, Tamim ben Hamad al-Tháni sejk is, aki azt javasolta a nemzetközi koalíciónak, hogy adja meg a líbiai polgároknak a lehetőséget saját maguk megvédelmezésére - amivel nyilván a felkelők számára történő fegyverszállításokra utalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.