Hetek alatt hűthetik le a reaktort

Ötösre emelkedett a nukleáris veszélyhelyzet súlyossága

Még hetekbe telhet, míg sikerül lehűteni a fukusimai atomerőmű reaktorait, s ezzel ellenőrzés alá vonni a létesítményt.

2011.03.18 10:19MTI

A Fukusima-1 erőműben három reaktornál is a fűtőrudak legalább részlegesen összeolvadtak - állítják szakértők. Azonban japán és amerikai illetékesek egyetértenek abban: ennél is nagyobb veszélyt jelentenek azok a pihentető medencék, amelyekben a használt fűtőrudakat tárolják. Ha ezeket nem borítja víz, a rudak felmelegednek és radioaktív részecskéket bocsátanak a levegőbe. Márpedig legalább az egyik ilyen medencében, a hármas reaktornál a vízszint veszélyesen alacsony. "A hármas egységgel kapcsolatos munka a legfőbb prioritásunk" - mondta pénteken Edano Jukio kormányszóvivő.

Pénteken megérkezett Japánba Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, aki egyelőre csak annyit közölt: a fukusimai történéseket rendkívül súlyos balesetnek tartják. A kettes reaktor épületéből pénteken füst szivárgott: ennek okát nem tudják.

Az illetékesek egyébként bejelentették: pénteken nem folyamodnak ahhoz a módszerhez, amelyet az előző nap kipróbáltak, azaz hogy helikopterekről zúdítsanak vizet a reaktorokra. Ennek okát nem közölték, de a tévécsatornák képsorai szerint a víz nagy része mellément. Az erőmű technikusai továbbra is azon dolgoznak, hogy áramot vezessenek a reaktorokhoz, s így beindíthassák a vízellátásban (s így a hűtésben) kulcsszerepet játszó szivattyúkat.

Pénteken kettő, szombaton pedig másik két reaktornál akarják helyreállítani az áramszolgáltatást. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a múlt pénteki földrengés, illetve az azóta történt erőművi robbanások nem tették-e tönkre a szivattyúkat.

Eközben a japán rendőrség újabb adatsort hozott nyilvánosságra a földrengés, illetve az azt követő cunami áldozatairól. Eszerint legalább 6405-en haltak meg, míg az eltűntek száma 10 ezer 259.


Live streaming video by Ustream

Újra hűtik a reaktort

Pénteken folytatták a cunamiban megsérült atomerőmű hűtését - jelentette a japán sajtó.

A Fukusima erőmű környékén közben folyamatosan csökkenő radioaktivitást mérnek.

Európára nem hat a fukusimai sugárzás?

A japán fukusimai atomerőmű balesete miatt megnövekedett radioaktív sugárzásnak nem lesz hatása Európa lakosságára - mondta Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal (OHA) főigazgatója pénteken.

A főigazgató leszögezte: a Paksi Atomerőmű leállítása szóba sem kerül. Rónaky József egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a japán atomerőmű esetében a legfontosabb feladat a reaktorok hűtése, ha az sikertelen, akkor súlyosan megsérülnek a fűtőelemek, és nagyobb mértékű radioaktivitás kerül a levegőbe.

Felelősséggel kijelenthető - fűzte hozzá -, hogy még a legrosszabb estben sem veszélyeztetik Európát a Japánban történtek. Elképzelhető, hogy hetek múlva majd rendkívül finom radioaktivitás lehet mérni Európában is, ahol megjelenhetnek radioaktív anyagok, de kizárt, hogy Európa lakosságára ennek hatása lenne - közölte.

A Paksi Atomerőmű kapcsán kiemelte: az 1990-es években végrehajtott közel 60 milliárd forintos biztonságnövelő program megerősítette az erőmű földrengésállóságát. Egy 2006-os nemzetköz felülvizsgálat megállapította, hogy ez a biztonságnövelés jól sikerült - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a Paksi Atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálatát az elmúlt 2-3 évben mind a négy blokk esetében elvégezték, s ennek eredményeként kiadták az engedélyt a blokkok további üzemeltetésére a tervezett üzemidő végéig.

Az üzemidő meghosszabbítása is folyamatban van. Paks optimista lehet a "stressztesztet" illetően - jegyezte meg. Mint mondta, a fukusimai erőműbaleset tanulságait majd érvényesíteni kell Európában és Magyarországon is.

Lux Iván főigazgató-helyettes az aktuális japán helyzetről beszámolva közölte: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legfrissebb tájékoztatója szerint az erőmű egyes blokkját tengervíz szivattyúzásával igyekeznek hűteni, megkezdték egy nagyfeszültségű vezeték kiépítését a kettes blokkhoz, a hármas blokkot helikopterektől vízágyukkal hűtik.

Az ötös és a hatos blokkok pihentető medencéit is hűteni kell, amihez üzembe tudták helyezni a hatos blokk áramfejlesztőjét.

Hozzátette: Japánban országszerte folyamatosan mérik a radioaktív sugárzást, aminek mértéke Fukusimában az utóbbi 24 órában jelentősen csökkent. Az érték nem olyan mértékű, hogy aggodalomra adna okot. Koblinger László főigazgató-helyettes az Európai Unióban kilátásba helyezett "stresszteszt" kapcsán kitért arra, hogy meg kell várni az első japán értékeléseket.

Megjegyezte, hogy a teszt pontos tartalmát ma még nem tudni, de abban szerepelnie kell a telephelyek szeizmikus elemzésének és a lehetséges árvizek hatásának.

Vizsgálni kell hűtőrendszerek műszaki rendszereit, a tartalékrendszereket, az atomerőművek korának, típusának hatásait és a rendkívüli eseményeket. Kérdésre válaszolva az OHA vezetői elmondták: 3-4 hét múlva lehet az a következő uniós magas szintű konferencia, ahol a "stresszteszt" kapcsán már konkrét javaslatok hangozhatnak el, de a tesztet csak előkészíteni lehet, meg kell várni a japán helyzet normalizálódását.


A fenti, 2011. március 17-én készült műholdfelvételen az okumamacsi Fukusima Daiicsi atomerőmű szerepel. A március 11-i, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben megsérült atomerőmű hat reaktorblokkja közül háromban a rengés előidézte áramszünet következtében felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén, ami azzal fenyeget, hogy megolvadnak a fűtőrudak, emiatt pedig jelentős radioaktív szennyezést juthat a levegőbe.

Március 18-án a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) 4-esről 5-ösre emelte a baleset súlyosságának szintjét a nukleáris veszélyhelyzetek minősítésére szolgáló hétfokú nemzetközi skálán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.