A kalózokra hivatkoznak

Iráni hadihajók haladnak át a napokban a Szuezi-csatornán

Két iráni hadihajó kel át a Vörös-tengerről a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán keresztül. Izrael aggódik.

2011.02.20 09:46MTI

Iráni hadihajók az 1979-es iszlám forradalom óta nem használhatták a Szuezi-csatornát.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán provokációnak nevezte, hogy Irán - amely ellenséges viszonyban van a zsidó állammal - a csatornán keresztül hadihajókat küldhet Szíriába.

A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség szerdán azt jelentette, hogy kadétok tartanak kiképzésre Szíriába, ahol egy éven át fognak állomásozni. A hírügynökség a szomáliai kalózok elleni védekezés gyakorlását hozta fel indokul. Izraeli biztonsági források szerint azonban semmivel sem magyarázható iráni hadihajók küldése a Földközi-tengerre.

Sőt, Izraelt tulajdonképpen nagyon is aggasztja, hogy a két iráni hadihajó áthaladni készül a Szuezi-csatornán - közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának vasárnapi ülésén.

Netanjahu szerint Irán arra akarja felhasználni a térség instabilitását, hogy növelje befolyását. Mindehhez hozzátette, hogy az országnak Teherán törekvései miatt többet kell költenie a katonai védelemre.

A csatornát üzemeltető egyiptomi hatóság a hét végén először azt közölte, hogy a hadihajók hétfőn kelnek át a Vörös-tengerről a Földközi-tengerre, majd azt, hogy vasárnap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.