Képmutató ellenzék?

Összecsapások Iránban az ellenzékiek és a kormánypártiak között

Összecsapások törtek ki Teheránban kormánypárti és ellenzéki csoportok között szerdán.

2011.02.16 12:23MTI

Az IRIB állami televízió internetes oldalán arról számolt be, hogy a hétfőn tartott utcai megmozdulás áldozatának temetésén résztvevők és egy, valószínűleg az ellenzékhez kötődő kisebb csoport csapott össze egymással. A hatalom támogatói állítólag távozásra kényszerítették az ellenzékieket, miközben azt kiabálták, hogy "képmutatók."

Hétfőn Teheránban az ellenzék által - a tunéziai és az egyiptomi fejlemények támogatása céljából - szervezett gyűlés során lelőttek egy diákot, akit hivatalosan az ajatollahhoz hű Bászidzs milícia (az Iráni Iszlám Köztársaság félkatonai szervezete) tagjaként mutattak be. Az iráni vezetés a tüntetés szervezőit hibáztatja a fiú haláláért, egy ellenzéki honlap szerint azonban a biztonsági erők tehetők felelőssé a történtekért.

Közben az iráni ellenzék vezetői, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, a "nép meghallgatására" szólították fel a kormányt több ellenzéki honlapon megjelent nyilatkozataikban.

Forrás: www.irib.ir

"Figyelmeztetem önöket, nyissák ki fülüket, még mielőtt túl késő lesz, és hallgassák meg a nép hangját" - írta Mehdi Karubi a kormányt megszólító nyilvános levelében, melyet a saját portálján, a Sahamnews.org-on közölt.

Mir Hoszein Muszavi az általa működtetett oldalon, a Kaleme.com-on közzétett írásban kritizálta a hatóságokat, és üdvözölte a hétfői "dicsőséges tüntetéseket" a "nép, valamint a Zöld mozgalom sikerének" nevezve azokat. Muszavi hangsúlyozta, hogy a mozgalom független, és elutasította a kormány azon vádjait, melyek szerint az ellenzék a külföldiek szövetségese.

Az iráni reformista ellenzék - a hatóságok tiltása ellenére - hétfőn több városban is utcai megmozdulást tartott, amire 2009 decembere óta nem volt példa. Az iráni vezetés óva intette az ellenzékieket attól, hogy "biztonsági válságot" teremtsenek a 2009. júniusi - az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő javára elcsalt - választások után kirobbant tüntetések újjáélesztésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.