Gombafelhős idő várható?

Irán legalább két évre van az atomfegyvertől

Londoni stratégiai elemzők szerint a műszaki nehézségek miatt még legalább két évbe - de nagy valószínűséggel még hosszabb időbe - telik, mire Irán képes lehet egyetlen nukleáris robbanótöltet előállítására.

2011.02.03 14:35MTI

Ráadásul egy töltet nem jelent hiteles elrettentést, és a megfelelő hatótávolságú célba juttató eszköz is még évekre van a hadrendbe állítástól.

A londoni székhelyű Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) - a világ egyik legnagyobb katonai-biztonságpolitikai kutatóműhelyének - csütörtökön kiadott átfogó elemzése szerint sok becslés került már nyilvánosságra arról, hogy Iránnak mikor lehet atomfegyvere, ám ezek zöme nem tesz különbséget a puszta hasadóanyag előállításához, illetve az ennek felhasználásával készülő fegyver összeállításához szükséges időtávok között.

A tanulmány szerzőinek számításai szerint ha Teherán a közép-iráni Natanz földalatti dúsító üzemében lévő, "jelenleg működőképesnek tűnő" négyezer dúsító centrifuga mindegyikét fegyvergyártási céllal üzemelteti, és ezek a berendezések képesek az eddig elért maximális kibocsátási teljesítményük fenntartására, akkor valamivel több mint egy év és hét hónap szükséges egyetlen nukleáris töltethez elegendő hasadóanyag előállításához.

Az IISS szerint ez a forgatókönyv azt feltételezi, hogy Irán a Pakisztánban kifejlesztett, majd a feketepiacon értékesített gyártási eljárást alkalmazza. A londoni elemző központ szerint "az első bomba előállítása tartana a leghosszabb ideig", de a további töltetekhez szükséges urániummennyiség dúsítása is fegyverenként minimum 32 hetet venne igénybe.


Ha a szükséges mennyiségű, magasan dúsított uránium már rendelkezésre áll, akkor még legalább hat hónapig tartana, mire e nyersanyagból Irán fegyvert tudna összerakni - áll az elemzésben. Az IISS stratégiai szakelemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy még több mint két évbe telik, mire a "pakisztáni módszer" alkalmazásával Irán hozzájuthat első atomfegyveréhez.

A londoni intézet kutatói mindemellett hangsúlyozzák, hogy ki kell még fejleszteni a célba juttató eszközt is.

Az IISS számításai szerint a Szadzsil-2 típusú, 2200 kilométer hatótávolságú, föld-föld osztályú iráni rakéta - amelynek kísérleti felbocsátásai már zajlanak - még két-három évnyire van attól, hogy hadrendbe állítható legyen.

Ráadásul hiteles nukleáris elrettentő erő kialakításához egyetlen bomba nem elég, tekintettel arra, hogy műszaki meghibásodás esetére tartalékfegyverre is szükség van, emellett a kísérleti robbantáshoz, valamint a második csapásmérés képességéhez is további töltetek kellenek - áll az IISS csütörtökön közzétett tanulmányában.

A ház szerint egy ilyen arzenál kiépítése megtöbbszörözi mind a szükséges urániummennyiséget, mind azt az időtávot, amely alatt Irán elérheti a csapásmérési képesség küszöbét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.