Példának állítja Egyiptomot

Obama üdvözli az irániak bátorságát

Barack Obama amerikai elnök kedden Egyiptomot állította példaként az Egyesült Államok arab világbeli szövetségesei elé, s felszólította őket, hogy menjenek elébe lakosságuk demokratikus követeléseinek; egyúttal reményét fejezte ki, hogy az irániak folytatják a vezetésükkel szembeni kiállásukat.

2011.02.15 19:16MTI

"Határozott üzenetet küldtünk régióbeli szövetségeseinknek, s ebben az áll, hogy +inkább Egyiptomról vegyenek példát, és ne Iránról+" - mondta Obama a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.

Az amerikai elnök ironikusnak találta, hogy az iráni vezetők "úgy tesznek, mintha ünnepelnék azt, ami Egyiptomban történt, miközben valójában pontosan az ellenkezőjét teszik annak, ami ott végbement, ütlegelve mindazokat, akik megpróbálják békésen kifejezésre juttatni véleményüket.

Lavrov: nem kellene forradalmakat szítani a Közel-Keleten

Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek nem kellene forradalmakat szítaniuk a Közel-Keleten a tunéziai és egyiptomi fölkelések után.

"Meggyőződésünk, hogy a felhívások a forradalmakra ártalmasak. Nekünk Oroszországban nem is egy volt már, és szerintünk nincs szükség arra, hogy forradalmakat írjunk elő másoknak" - jelentette ki kedden Szergej Lavrov londoni sajtótájékoztatóján, miután William Hague külügyminiszterrel tárgyalt.

Hague közölte, hogy Nagy-Britannia a kapcsolatok "türelmes és folyamatos" javítására törekszik, de még vannak komoly nézetkülönbségek egyes kérdésekben.

A két ország viszonya súlyos kárt szenvedett 2006-ban, amikor Londonban méreggel megölték Alekszandr Litvinyenko egykori orosz titkos ügynököt, aki a halálos ágyán Vlagyimir Putyin akkori orosz elnököt tette felelőssé a merényletért.

Zavarja a kapcsolatokat, hogy Londonban menedéket élvez Borisz Berezovszkij dúsgazdag üzletember, a Kreml heves bírálója, akárcsak Ahmed Zakajev csecsen parancsnok, két háború veteránja.

Tavaly decemberben orosz kémkedési ügy robbant ki, idén pedig a The Guardian című brit lap tudósítóját utasították ki az orosz hatóságok.

Korábbi "életkép" Egyiptomból (fotó: MTI)


A londoni megbeszélésen kiderült, hogy Nagy-Britannia és Oroszország eltérő álláspontot képvisel az iráni atomprogram kezelése ügyében is. Hague további nemzetközi szankciók előkészítését tartja hasznosnak, Lavrov viszont úgy véli, hogy a büntető intézkedések most már nem azokat sújtanák, akik a programot irányítják és végrehajtják, hanem szociális problémákat okoznának Iránban.

"Célzott szankciókra nincs további lehetőség" - mondta.

Az orosz külügyminiszter felvetette azt is, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán egyoldalú szankciói aláássák a közös munkát. "Mindazt, amit nyugati partnereink nem tudtak belefoglalni az ENSZ szankcióiba, egyoldalúan elrendelték. Ez nem partnerekre jellemző viselkedés, és ezt őszintén meg is mondtuk brit, német és francia kollégánknak" - jelentette ki.

Oroszország "kreatív megközelítést" javasol, azt, hogy tervezzék meg lépésről lépésre, hogy mit adnak Iránnak, ha az hajlik az engedményekre, és eleget tesz a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel szemben vállalt kötelezettségeinek.

A felek a vitatott témák felvetésén túl egyetértésre is jutottak, például abban, hogy támogatniuk kell az átmeneti folyamatokat Egyiptomban és Afganisztánban, és tovább kell munkálkodniuk a közel-keleti béke érdekében.

Hague bejelentette, hogy megállapodás született a két kormányt összekötő kommunikációs rendszer modernizálásáról. Lavrov közölte, hogy moszkvai meghívót hozott Dmitrij Medvegyev elnöktől David Cameron kormányfő számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.