Mubarak: the end

Egyiptom: a tüntetők tárgyalni akarnak a katonai tanáccsal

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését - jelentette az al-Arabíja hírtelevízió. A hadsereg megkezdte az útakadályok és a szögesdrótkerítések elbontását.

Mubarak lemondását követelő tömeg ünnepel a bejelentést követően képgaléria

2011.02.12 19:29MTI

Az erről szóló közleményt rövidesen közreadják. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll - közölte a dubaji székhelyű televízió. Bejelentette lemondását az eddigi kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt főtitkára, Hoszám Badrávi is.

Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel.

Az elnök rezsimje ellen január 25. óta tüntetnek Egyiptomban - Fotó: MTI

Amr Musza, az Arab Liga egyiptomi származású főtitkára, akiből esetleg pályázik az ország elnöki posztjára, előre gondolkodik: "előre tekintek, arra, hogy nemzeti közmegegyezést építünk a következő ütemben. Itt a nagy lehetőség, kinyílt az ablak a fehér forradalom és az elnök lemondása nyomán" - mondta.

Ajman Núr, aki a második helyen végzett a 2005-ös elnökválasztáson, úgy vélekedett, hogy "a nemzet újjászületett, és a hadsereg megértette, hogy a civil uralom előkészítése a küldetése". "Ez a legnagyobb nap Egyiptom történetében, és nem fog megismétlődni... Már az átmeneti időszakra tekintünk, amely a civil államhoz juttat el bennünket, s ez a civil állam teljesíti jogos követelésünket, hogy szabad, civil országunk legyen" - mondta az al-Dzsazíra televíziónak.

Az ünneplés az egész országra kiterjedt, az emberek az utcákra özönlenek - tűnik ki a jelentésekből. Kairóban egymillió, Alexandriában 4-500 ezer ember ünnepel. Sokan istent dicsőítik "Allah akbar" kiáltásokkal.

Egyszerű emberek véleménye

Serif el-Husszeini ügyvéd: El sem hiszem, hogy egy új elnököt is láthatok az életemben... semmi sem állíthatja meg az egyiptomi népet. Ez új korszak Egyiptom életében.

Ahmed a Kairótól délnyugatra lévő Fajjúmból, az elnöki palotánál: Hála istennek. Munkanélküli vagyok miatta, az élet borzalmas volt, az életem most kezdődik. Végre fellélegezhetünk.

Mohamed Abdel Baki munkás: Hála istennek, vége az igazságtalanságnak, az élet jó lesz.

Reda ar-Rubi, pék: Minden jobb lesz, de ha nem, újra kijövünk, és még több változtatást követelünk. Elég volt. Véget vetettünk minden igazságtalanságnak.

Szafvan Abu Sztat: Mostantól fogva, akárki is fog uralkodni, tudni fogja, hogy ez a nép hatalmas.

Ali al-Tajab fiatal tüntető: ez nemzedékünk legboldogabb napja.

Kórus a Tahrír (Szabadság) téren: Egyiptomi vagyok... Büszke vagyok Egyiptomra.

A hadsereg a kairói Tahrír téren megkezdte az útakadályok elbontását

A hadsereg szombaton Kairóban, az egyiptomi fővárosban megkezdte az útakadályok és a szögesdrótkerítések elbontását a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő népfelkelés központjának tekintett Tahrír téren.

A rend helyreállítása jegyében felszámolták a tér északi bejáratánál, az Egyiptomi Múzeumnál létesített ellenőrzőpontot.

Elszállították, a kormányt támogató és ellenző erők összecsapásaiban, kiégett járműveket is.

A "takarításban" civilek is segédkeztek. Az utakat lezáró harckocsik ugyancsak elhagyták helyüket, a téren ugyanakkor még maradt néhány ezer, Hoszni Mubarak elnök távozását ünneplő ember.

Az egyiptomi sajtó a "fiatalok forradalmáról" ír

Üdvözölte a rendszert legyőző "fiatalok forradalmát" szombaton az egyiptomi állami sajtó, amely korábban általában töretlenül kiállt Hoszni Mubarak volt államfő mellett.

A legjelentősebb egyiptomi napilap, az al-Ahram azt írta, hogy a nép megbuktatta a rendszert, az egyiptomi fiatalok távozásra kényszerítették Mubarakot. Az újság magasztalta a Facebook közösségi portált is, amely lehetővé tette, hogy a fiatalok közreadják tiltakozásra szólító üzeneteiket. "A Facebook forradalma félresöpörte Mubarakot és rendszerének jelképeit" - írta a lap, amely szerint a közösségi portál a forradalom központi tanácsának szerepét töltötte be. A lap figyelmeztetett arra, hogy egyesek igyekeznek majd maguknak begyűjteni a forradalom gyümölcseit, még mielőtt megértek volna. Az utalás a Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradeire, valamint Amr Múszára, az Arab Liga főtitkárára vonatkozik, az egyiptomi ellenzék két kulcsfigurájára. Az al-Ahram mellékletet is kiadott "Győztünk" címmel, a "felszabadulás fiataljainak" szentelve a kiadványt. Ebben hangsúlyozták, hogy a népharag 18 napja alatt minden megváltozott az egyiptomiak életében.

Az al-Gumhúrija című kormánylap azt írta, hogy Mubarak népszerűsége, amely a szegények és a kispénzű polgárok védelmén alapult, összeomlott.

A következő elnöknek "átláthatónak" kell lennie, a tisztség elnyerése előtti vagyonáról és későbbi jövedelméről az embereknek joguk van tudni - írta az újság. Egyesek Hoszni Mubaraknak és családjának hatalmas vagyont tulajdonítanak.

Az egyiptomi állami televízió szombat reggel az egyiptomi népnek címzett üzenetében gratulált "nagy forradalmához", egyben üdvözölte a hadseregnek a forradalom, a nemzet és a polgárok megvédésében játszott szerepét.

Kairóban lerövidítették a kijárási tilalom időtartamát

Az egyiptomi katonai hatóságok szombaton lerövidítették a kijárási tilalom időtartamát Kairóban, egyben megtiltották a volt kormány tisztviselőinek, hogy elhagyják az országot.

A kijárási tilalom hatálya ezentúl éjféltől reggel hat óráig tart majd - közölték az állami televízióban. A korábbi tilalom, amelyet a lakosság többnyire figyelmen kívül hagyott, este 20 órától reggel hat óráig volt érvényben.

A hadsereg legfelső tanácsa, amely korábban ígéretet tett a nagyobb demokráciát célzó reformok bevezetésére, bejelentette, hogy hamarosan közleményt ad ki, amelyben következő lépeseit részletezi. A kairói nemzetközi repülőtér egyik tisztviselője elmondta, hogy az ügyészségtől és a legfelső katonai tanácstól kaptak egy névsort, amelyen az előző rendszer azon tagjainak a nevei szerepelnek, akik nem hagyhatják el az országot. A magát megnevezni nem kívánó személy neveket nem említett. Azt ugyanakkor elmondta, hogy Anasz Ahmed Nabih el-Fiki tájékoztatási miniszter elküldte csomagját a repülőtérre, de már nem jelent meg a Londonba tartó járatnál szombaton, mivel időközben valószínűleg értesült a tilalomról.

Kairóban újra kinyitottak az üzletek, a 18 milliós városban a közúti forgalom mértéke eléri a korábbi szintet. Egy tisztviselő szombaton bejelentette, hogy a tőzsde csupán szerdán nyit újra. Egy másik közlemény szerint a Szuezi-csatorna rendben üzemel, a hajózás zavartalan.

A kormány tiszteletben tartja a nemzetközi egyezményeket

A lemondott egyiptomi államfő, Hoszni Mubarak által felállított kormány egyelőre hivatalban marad, és tiszteletben fogja tartani a Kairó által aláírt nemzetközi egyezményeket - tájékoztatott szombaton közleményében az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa.

A testület újabb közleményét a tanács szóvivője olvasta fel az állami televízióban. A nemzetközi egyezmények tiszteletben tartására vonatkozó szándék nyilvánvalóan vonatkozik az Izraellel aláírt 1979-es békeszerződésre is, amely sorsa kérdésessé vált Mubarak távozása után. Mubarak személyét ugyanis biztosítéknak tekintették arra, hogy Egyiptom betartja a szerződést. A hadsereg legfelső tanácsa tudatta, hogy szavatolni kívánja a békés hatalomátadást "szabad, demokratikus rendszer keretében, amely lehetővé teszi egy megválasztott polgári hatalom számára az ország irányítását egy demokratikus, szabad állam felépítése érdekében".

A közlemény nem szól arról, hogy január 31-én felállt kormány meddig marad hatalmon, s mikor tartanak választást. Hoszni Mubarak pénteken mondott le, és adta át a hatalmat a hadsereg legfelső katonai tanácsának. A katonai testület szombati közleményében vázolta fel első elképzeléseit az átmeneti időszakra vonatkozóan.

A tanács közölte, hogy meg kell őrizni az ország stabilitását és vívmányait. Arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy működjenek együtt a rendőrséggel, mert az a nép érdekeit szolgálja.

Létre kell hozni "a barátság és az együttműködés légkörét", a rendvédelmi szerveknek a népet kell szolgálniuk - áll a közleményben.

A tüntetők tárgyalni akarnak a katonai tanáccsal

A kairói tüntetések szervezői szombaton bejelentették, hogy tárgyalni fognak a Hoszni Mubarak elnök lemondása után a hatalmat átvevő legfelső katonai tanáccsal, abbahagyják a tüntetéseket a Tahrír téren, de nagygyűléseket fognak összehívni a politikai helyzet alakulásának függvényében.

A tüntetők egyik képviselője, Háled Abdel Káder Kúda akadémikus közölte újságírókkal a Tahrír téren, hogy "a forradalom védelme" érdekében létrehozták az úgynevezett Bizalmi Tanácsot, s ez a testület fog tárgyalni az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsával, amelynek Mubarak pénteken átadta a hatalmat.

A 20 fős ellenzéki testület felhatalmazást kap arra is, hogy a helyzet alakulásától függően tüntetéseket szervezzen. A laza ellenzéki koalíció egyik közleményében egy sor követeléssel állt elő, s ezek között szerepel a 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapot feloldása, egy széles támogatást élvező egységkormány létrehozása, illetve a parlament feloszlatása is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.