A tüntetők vasútvonalat és autópályát zártak le

Egyiptomi harag, fokozódó indulatok - képgaléria!

A tüntetők ezrei továbbra is hajthatatlanok, az egyiptomi elnök távozását próbálják kikényszeríteni - azonban a külügyminiszter szerint a hadsereg beavatkozhat káosz esetén.

Harag Egyiptomban - KLIKK! képgaléria

2011.02.09 21:39MTI

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök távozását követelő tüntetők ezrei lezártak egy vasútvonalat, valamint az ország északi és déli részét összekötő autópályát szerdán Assziut városánál - közölte egy biztonsági tisztségviselő.

Elmondta, hogy a Kairótól 350 kilométerre délre fekvő város utcáira előbb négyezer tüntető vonult ki, akik később deszkákkal és téglákkal lezártak egy vasútvonalat, illetve gumiabroncsokat gyújtottak fel a Kairót Assziuttal összekötő autópályán.

Egyiptomban január 25. óta példátlan tüntetéseken követelik az arab országot csaknem három évtizede vezető Mubarak azonnali távozását a hatalomból.

A megmozdulásokat kísérő összetűzésekben legalább háromszáz ember halt meg az ENSZ és a Human Rights Watch emberi jogi szervezet becslése szerint.

A külügyminiszter szerint a hadsereg beavatkozhat káosz esetén

Ha káosz alakul ki Egyiptomban, a hadsereg beavatkozhat, hogy kezébe vegye a dolgokat - jelentette ki Ahmed Abul Geit külügyminiszter az al-Arabíja nevű tv-csatornának adott szerdai interjújában.

Szerinte az egyiptomi haderő közbeléphet, hogy megvédje a nemzetbiztonságot, ha "kalandorok" megpróbálnák átvenni a hatalmat. Ez utóbbi kitétellel valószínűleg a tüntetőkre célzott, akik Hoszni Mubarak elnök lemondását akarják elérni hetek óta tartó akciósorozatukkal.

A hadsereg eddig visszafogottan reagált az utcai tüntetésekre, s inkább semleges álláspontra helyezkedett a viszályban. Korábban bejelentette, hogy "megvédi a tüntetőket" - ugyanakkor arra is kérte őket, hogy hagyják abba akciójukat, s ezzel "mentsék meg Egyiptomot".

Omar Szuleimán alelnök előzőleg azt közölte, hogy fennáll az erőszakos hatalomátvétel veszélye, amennyiben tovább folytatódnak az utcai megmozdulások, és nem sikerül tárgyalóasztalhoz ültetni az ellenzéket. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az erőszakos hatalomátvételen nem katonai puccsot ért, hanem egy olyan erő hatalomra kerülését, amely nincs erre felkészülve.

Eközben lemondott az új egyiptomi kulturális miniszter, mindössze néhány nappal azt követően, hogy egy kormányalakítás keretében egyáltalán bekerült a kabinetbe. Gaber Aszfur - egyetemi professzor és neves irodalomkritikus - orvosi okokkal magyarázta távozását. Aszfur kinevezését számos értelmiségi bírálta.

A Külügyminisztérium továbbra sem javasolja az utazást az észak-afrikai országba

A Külügyminisztérium újólag felhívja a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a helyzet javulásáig, a közrend és a közbiztonság teljes helyreállításáig ne utazzanak Egyiptomba - írta a tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A Külügyminisztérium úgy ítéli meg, hogy az utcai tüntetők és az újjáalakult egyiptomi kormányzat között az elmúlt napokban biztató tárgyalások kezdődtek el. A tárca meglátása szerint ezek megteremthetik a békés átmenetet, előkészíthetik a parlamenti választásokat, és biztosíthatják azt, hogy az ország gazdasága működőképes maradjon. A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy Magyarország ehhez minden segítséget kész megadni.

A közleményben a tárca kitért arra is, hogy a Külügyminisztérium továbbra is fokozott figyelemmel kíséri az egyiptomi eseményeket. Mint fogalmaztak, az ország válaszút elé érkezett és az elmúlt hetekben az egyiptomi népnek lehetősége nyílott arra, hogy "szakítson a múlt terhes örökségével, a Nílus-menti országban rendszerváltozás kezdődjön el", s még ebben az évben szabad parlamenti választásokat tartsanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.