Hatalmas fennakadások

Franciaország: sarkvidéki hideg és havazás az ország középső részén

Havazás és sarkvidéki hideg bénította meg szerdán Franciaország középső részét, hatalmas fennakadásokat okozva a közlekedésben.

2010.12.01 14:20MTI

A Météo France jelentése szerint Lyonban, Franciaország egyik legnagyobb városában és a svájci határ közelében lévő Grenoble-ban és környékén, valamint Chambéryben már délelőtt 20 centiméteres volt a hótakaró.

Lyonban délelőtt szünetelt a tömegközlekedés, a város repülőterét azonban reggel megnyitották, miután éjszakára a hóvihar miatt le kellett zárni.

Folyamatosan havazik a Francia-középhegységben, ahol már félméteres a , valamint Rhone-Alpes és Auvergne régiókban. Az előrejelzések szerint a hideg valamelyest enyhülhet, de a havazás várhatóan folytatódik és eléri a párizsi régiót, valamint a Szajnától északra fekvő megyéket is.

A napok óta tartó szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt a francia meteorológiai szolgálat reggel az ország 17 középső megyéjében elrendelte a narancs színű (a négyes skálán a hármas szintű) hidegriadót.

Ezt azt jelenti hogy folyamatosan óvatosságra intik az autósokat a "veszélyes jelenségek miatt".

Az autóutakon a jegesedés és a havazás miatt teljes káosz alakult ki az ország középső részén: a Lyon környéki utakon 150 kilométeres a dugó, az autóutak egy része teljesen járhatatlanná vált.

Hóesésben gyalogolnak emberek Lyon belvárosában 2010. november 30-án. (fotó: MTI)


Az országnak ezen a részén a teherszállítóknak megtiltották a közlekedést. Az út menti pihenőhelyeken jelenleg mintegy 10 ezer kamion vesztegel.

Az éjszaka folyamán Auvergne régióban mintegy negyven ember szorult az időjárási viszonyok miatt továbbhaladásra alkalmatlan gépkocsikba, őket a tűzoltók mentették ki, s a környező iskolák illetve önkormányzatok termeiben biztosítottak számukra átmeneti szállást.

Miután egyelőre nem várható jelentős enyhülés, a prefektúra azt javasolja az autósoknak, hogy a nap folyamán, ha lehetséges, az ország középső megyéiben inkább ne induljanak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.