Árokba csúszott járművek, leszakadt vezetékek

Havazás: vasi településeket is érint az áramkimaradás

Az ágakra rakódott hó súlya miatt kidőlt fák, leszakadt vagy megereszkedett vezetékek, árokba csúszott járművek adtak munkát az éjszaka Vas megyében a tűzoltóknak, ahol 15-20 centiméter vastagságú hó hullott - tudta meg az MTI a közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseitől hétfőn hajnalban.

2010.11.29 11:43MTI

Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának ügyeletese elmondta: Vas megyében minden út járható, a főutak hókásásak, a mellékutak havasak.

Ami problémát jelenthet, az a nagyon sok hó a fákon, emiatt nagyon sok fakidőlés volt az éjszaka és ilyenek a következő órákban is előfordulhatnak. A hó ugyanis vizes, nagy a súlya - mondta.

Hozzátette: szél egyelőre nem fúj, a hőmérséklet fagypont fölött van, a hó jelenleg olvad ezért jól haladtak a munkával, még Körmend és Szombathely környékén is, ahol a legtöbb hó hullott.

(fotó: MTI)


Éjszaka elakadt kamionokat kellett kimenteni Vátnál, több autó is az árokba csúszott a hó miatt, de személyi sérüléses baleset nem történt - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A legtöbb munkája Körmend közelében volt a tűzoltóknak, legtöbbször fakidőlések, vezetékszakadások miatt hívták őket - fűzte hozzá.

Újabb utat zártak le Győr-Moson-Sopron megyében

Újabb utat zártak le a havazás miatt Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális ügyelete hétfő délelőtt az MTI-vel.

A Lébény és Tárnokréti közötti szakaszon kellett a forgalmat leállítani; korábban az Ivánt Újkérrel, illetve Simasággal összekötő, valamint a Röjtökmuzsaj-Csapod közötti szakaszt kellett lezárni, mert a hótól megterhelt faágak oly mélyre hajoltak, hogy az már akadályozta a közlekedést.

A hó eltakarítását mind a négy helyen megkezdték a társaság munkatársai.

Takarítják a havat a budapesti Millenáris hokipálya sátrán, miután berogyott a 2010. november 26-án éjjel hullott hó terhe alatt. (fotó: MTI)


A fővárosi utak vizesek, a mellékutcák még csúszósak lehetnek

Budapest nagy részén órák óta eső esik, így az utak többsége jelenleg vizes, a vasárnap hullott hótól latyakos, a mellékutcákban viszont még jobbára havas, csúszós az aszfalt, elsősorban a budai oldalon és a külső kerületekben - közölte Havasi Zsolt, a Fővinform munkatársa hétfő reggel az MTI-vel. A BKV járatok rendben közlekednek.

A kora reggel több baleset is történt, például a III. és a XXII. kerületben. Emellett jó néhány lámpahiba is nehezítette a közlekedőket.

Több helyen sötétek, vagy sárgán villognak a jelzőlámpák, így a Soroksári úton két helyen, az Erzsébet körúton a Dohány utcánál és a Wesselényi utcánál, budán a Magyar Jakobinusok terén - mondta Havasi Zsolt.

A hétvégi tapasztalt útviszonyokkal kapcsolatban a Fővinform munkatársa azt mondta, hogy az első havazást különösebb fennakadás nélkül "élte túl" a közlekedés.

Szombaton lelassult a haladás, de a fő és közösségi közlekedési útvonalakat sikerült letakarítani. Sajnos azonban sok baleset történt, szombaton például a gyalogos elütés volt a jellemző - tette hozzá.

Járókelő sétál a Zala megyei Liszó egyik vízzel borított utcáján, miután az elmúlt napok intenzív havazása után összegyűlt belvíz elöntötte a települést (fotó: MTI)


Homokzsákokkal védekeznek a hóolvadás miatt Szarvasgedén

A Nógrád megyei Szarvasgedén homokzsákokat szállítanak a főút melletti házak védelmére, mert a hóolvadás miatt kiönthet a Szuha patak - közölte a polgármester hétfőn az MTI-vel.

Kovács Ottó Béla (független) elmondta: jelenleg tizenkét ember végzi a munkát, a Kossuth út portáihoz hordják a homokzsákokat, mert arra számítanak, hogy kiönt a Szuha patak, amely a közeli Csécse és Ecseg községnél még mindig telítődik.

Ha még 30 centimétert emelkedik a vízszint, a patak kilép a medréből - tette hozzá.

A Cserhát déli lejtőin olvadó hó miatt öt szakaszon vízátfolyások is nehezítik a közlekedést Szarvasgedén - mondta a polgármester. Szeberényi András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád Megyei Igazgatóságának diszpécsere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a megyében mindenütt olvad a hó. Járhatatlan út nincs, a főutak vizesek, a mellékutak latyakosak.

Vasi településeket is érint az áramkimaradás

Néhány távvezeték meghibásodása miatt Vas megye több településen nincs áram - tájékoztatta Egyházi Nikoletta, az EON sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

Szentgotthárdot, Szőcét, Halastót, Hegyháthodászt, Sárfimizdót és Csepreget érinti a részleges áramkimaradás, amely vezetékszakadás miatt következett be, a vizes hó súlyát nem bírták a kábelek - mondta.

Hozzátette: a hiba elhárításán az áramszolgáltató munkatársai dolgoznak, terveik szerint délutánra, kora estére mindenütt helyreáll a szolgáltatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.