Felrobbant a klíma

Négy csecsemő elhunyt - tűz egy romániai szülészeten

Újabb csecsemő halt meg a bukaresti Giulesti nőgyógyászati és szülészeti kórházban történt robbanás következtében, s ezzel négy emelkedett a halálos áldozatok száma - jelentették be kedden Bukarestben.

2010.08.17 15:19manna.ro

A hétfőn este történt robbanás nyomán három újszülött vesztette életét a helyszínen, a negyedik csecsemőt átszállították egy másik kórházba, de később ő is belehalt sérüléseibe. Jelenleg még további két csecsemő állapota válságos az összesen tizenegy megsérült újszülött közül. Az első feltételezések szerint a robbanást okozó tűz a légkondicionáló berendezésben történt rövidzárlat nyomán keletkezett.

Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján nem kívánt feltételezésekbe bocsátkozni a tűz okairól, amíg nem ér véget az illetékes állami intézmények vizsgálódása. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított. A tárcavezető szerint a mostani baleset a román egészségügyi rendszer történetének egyik "legsötétebb tragédiája".

A miniszter szerint a baleset pillanatában a kórházban tartózkodó 113 személy kimenekítése gyorsan és kifogástalanul történt. A tárcavezető ugyanakkor a tragédiáért felelősök megbüntetését helyezte kilátásba. A román egészségügyi rendszer szolgáltatásainak minősége az Európai Unióban a leggyengébbek közé tartozik.

Számos romániai kórház nem teljesíti az alapvető higiéniai követelményeket sem, ezért gyakran fordul elő, hogy a kórházi ellátásra szorult betegek újabb fertőző betegségeket kapnak el az egészségügyi intézményekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.