Az életre ad esélyt

Csecsemők az inkubátorban- Ments meg minket anyánk!

A kihelyezett inkubátorok ellenére sajnos még mindig nagyon sokan hagyják magukra újszülötteiket a kórházak vagy közintézmények lépcsőin. És nem feltétlenül biztos, hogy tündérmeseként fog végződni a megtalált csecsemő sorsa.

2010.02.01 14:03ma.hu

Az úgynevezett inkubátorházak lényege az, hogy a nem kívánt terhességből születő csecsemők ne gyilkosság, illetve a hideg és egyéb külső tényezők áldozataivá váljanak, hanem szerető családi körben nevelkedjenek fel. A szomorú igazság azonban az, hogy nagyon sokan- a szégyen és a megaláztatások elkerülése végett még a kihelyezett inkubátorok közelébe sem mennek: inkább hagyják forgalmas, de könnyen észrevehető helyen „terhüket”.

A családjogi törvény szerint a megtalált gyermeket rövid időn belül ideiglenes hatállyal leendő örökbefogadó szülőknél helyezhetik el. A törvény szerint az örökbefogadáshoz nincs szükség az elhagyó szülőnek a hozzájárulására. Annak ellenére sem használják ki a kihelyezett inkubátorokat az anyák, hogy ennek nincs semmiféle jogkövetkezménye, a rendőrség nem keresi majd őket. Ha mégis az inkubátort választja a frissen szült nő, akkor ilyen rendkívüli esetekben azt vizsgálják, hogy nem történt-e egyéb olyan cselekmény, amely büntetőjogi felelősséget vonhat maga után. Ha az utcán vagy például a kórház lépcsőjén hagyják a babát, akkor kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indulna eljárás. Ha a kitett csecsemő ráadásul meghal, az emberölésnek számít.

A női klinikáknál kihelyezett inkubátoroknál nincs kamera felszerelve, így az anya kiléte titokban maradhat. Az inkubátor használata egyszerű , 6 lépésben van írva, hogy mit kell csinálni. A nőgyógyászok tudnának leginkább arról mesélni, hogy mennyi energiájukba kerül az, míg valakit meggyőznek arról, tartsa meg gyermekét. Ők sokszor csak akkor találkoznak a kismamával, amikor szülési fájdalmakkal kerülnek be a kórházba. Szomorú tényadat az is, hogy még mindig nagyon sok anya mond le gyermekéről a szülést követően, így örökbefogadó szülőkhöz kerülhetnek a picik.

Az első ilyen életmentő inkubátort 1996. május 16-án, az országban elsőként helyezték üzembe a budapesti Schöpf-Mérei Kórház és Anyavédelmi Központ védett előterében. Azóta bezárt az intézmény, de az inkubátor pályafutása ideje alatt rengeteg kis életet mentett meg és adott örömet az örökbefogadóknak.

Évente 4-5 gyermeket találnak Magyarországon az erre a célra kihelyezett inkubátorokban. Az inkubátor biztonságot nyújt mind a babának, mind pedig az életet adónak. Szülészeteken, nőgyógyászatokon találhatók ilyen készülékek jelenleg, de a gyermekkórházakban is bevezetnék ezt a „rendszert”. Általában a mellék-bejáratok mellé rakták az inkubátorokat, diszkréciót adva az „örökbeadónak”.

Az ok számos lehet, amiért valaki ezt az utat választja. Azonban a szülész-nőgyógyászok arra figyelmeztetnek és kérnek mindenkit: vegyenek részt a terhesgondozásokon, és ne tegyék kockára a magzat valamint a saját életüket azzal, hogy szakszerű felügyelet nélkül hozzák világra gyermeküket. A terhesgondozás során már beszélhetnek az örökbe adás módjáról is, ehhez minden segítséget megad az adott szakrendelés illetve kórház.

Egy megtalált és örökbe adott élet valakinek a mindenséget jelenti.

Történelem dióhéjban

Franciaországban már az 5. században is voltak a templomokban olyan márványtálak, melyekbe el lehetett helyezni a nem kívánt gyermeket. Az első, kimondottan talált gyermekeket istápoló intézményt még 787-ben alapították Milánóban. Németországban először Ulmban és Kölnben alapítottak lelencházakat még a 14. században. Évente 20 gyermeket „hagytak” náluk. 1710-ben Hamburgban több mint 200 talált gyermek élt. Madridban 1586 és 1700 között 55 420-at tartottak nyilván.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.