Megkülönböztetik a jelzéseket

Hihetetlen! A csecsemők értenek a kutyák nyelvén?

Mit jelent az ugatás? Egy nemrég végzett kutatás szerint a féléves csecsemők még tudják a választ erre a kérdésre.

2009.07.28 13:30medipress.hu

A kutatók szerint a legtöbb kisgyerek meg tudja különböztetni a barátságos ugatást az agresszív kutyák hangjától. A kísérletek során a csecsemőknek ez ismeretlen kutyák esetében is sikerült.

"Nincs bizonyítékunk rá, hogy a kisgyermekek valóban tisztában lennének azzal, hogy egy kutya mikor ugat támadólag és mikor barátságosan, de azt biztos, hogy képesek megkülönböztetni ezeket az érzelmeket a kutyák ugatása alapján" - nyilatkozta Ross Flom, a Brigham Egyetem pszichológus és neurológus professzora.

"Valószínű, hogy a gyerekek már megszületésük pillanatától birtokában vannak bizonyos tudásnak és képességeknek - nyilatkozta Flom professzor - Ezek a képességek pedig életük során finomodnak és fejlődnek."

Korábban is készültek az újszülöttek képességeit vizsgáló kutatások: ezekből kiderült, hogy a csecsemők képesek megkülönböztetni a vidám zenét a szomorútól.

A mostani kísérlet során a kutatók összesen 128 csecsemőnek és kisgyermeknek mutatattak videó állóképeket agresszív és barátságos kutyákról, és figyelték az állatok ugatására adott reakcióikat. A gyermekek a kísérletet megelőzően nem kerültek kapcsolatba hosszabb időre kutyákkal.

Az eredmények szerint a gyermekek több mint 75 százaléka sikeresen párosította az ugatás jellegét a videóképekkel, tehát a kisgyermekek képesek a kutyák szándékának felismerésére, minden előzetes tapasztalat nélkül.

"Emberek és kutyák hosszú évszázadok óta együtt élnek, és úgy tűnik már ösztönösen képesek vagyunk kommunikálni egymással" - nyilatkozta Flom professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.