Két apa, két anya

Két évtizedes titok: elcserélt csecsemők Brazíliában

A születésükkor véletlenül elcserélt Dimas Alipandri és Elton Plaster két éve még egymás létezéséről sem tudtak.

2010.08.02 16:45MTI

A két 25 éves fiatalember, aki ránézésre különbözőbb nem is lehetne, most családjaival együtt él és dolgozik egy tanyán Brazília délkeleti részén. A származásukat tisztázó DNS-teszt után együtt akartak lakni vér szerinti szüleikkel és testvéreikkel, de arról a családról sem akartak lemondani, amelyben felnőttek, ezért az összeköltözés mellett döntöttek.

Az eseményeket az ifjú Alipandri indította el, aki mindig is gyanúsnak találta, hogy egyáltalán nem hasonlít négy lánytestvérére. "Szőke hajam volt és kék szemem, a testvéreim pedig sötét hajúak és barna szeműek" - mondta az AP amerikai hírügynökségnek. Német bevándorlók leszármazottjának néz ki, míg szüleinek és testvéreinek jellegzetes olasz vonásaik vannak. Érezte, hogy valami nincs rendben - fűzte hozzá.

A titok leleplezéséhez egy tévériport járult hozzá, amelyet 14 évesen látott születésükkor a kórházban tévedésből elcserélt csecsemőkről. "Beszéltem apámnak a kételyeimről, és mondtam neki, hogy szeretnék egy DNS-tesztet", de a család nem engedhette meg magának a költséges eljárást. Tíz évvel később Dimas megcsináltatta a saját tesztjét.

"Amikor 24 éves lettem, elhatároztam, hogy bizonyosságra van szükségem". 2008 decemberében leszurkolta a 300 reált (mintegy 37 ezer forintot), és megtudta: nem vér szerinti gyermeke annak a két embernek, akit addig anyjának és apjának tartott. A szülőket sokkolta az eredmény. Először nem akartak hitelt adni a tesztnek, de később támogatták Dimast abban, hogy felkutassa biológiai szüleit.

A keresés a Madre Regina Protmann kórházban kezdődött, ahol Dimas világra jött. Az ottani alkalmazottak eleinte kétkedve fogadták a fiatalembert és egy másik DNS-tesztet követeltek. A megismételt vizsgálat három hónappal később ugyanazzal az eredménnyel zárult: Dimast annak idején "nem az igazi" anyja vitte haza. A klinika ezután felforgatta a régi dokumentumokat és kiderült, hogy aznap született egy Elton Plaster nevű kisfiú is. Dimas felkutatta Eltont és szüleit, akiket egy tanyán talált meg szülővárosától, Joao Neivától 45 kilométerre, Santa Maria de Jetibában.

A Plaster család hozzájárult a DNS-teszthez, és "kiderült, hogy Elton a vér szerinti fia annak a nőnek és férfinak, akit 24 éven át anyámnak és apámnak szólítottam" - mesélte Dimas.

Eltonnak pedig rá kellett döbbennie, hogy biológiailag az Alipandri családhoz tartozik. Haragot, dühöt vagy csalódottságot egyik család sem érzett, inkább arra vágytak, hogy mindannyian együtt éljenek.

"Elton és én azokkal is együtt akartunk maradni, akikkel felnőttünk, és vér szerinti szüleinket sem akartuk elveszíteni. Ki akartuk bővíteni a családunkat" - fejtegette. Dimas és "addigi" szülei nagyjából egy éve a Plaster család 14 hektáros birtokára költöztek és építettek ott egy házat. "Ennek így kell lennie" - hangsúlyozta Adelson Plaster, a családfő nemrégiben a Globo televízióban.

"Mind együtt vagyunk és most két fiam van, aki itt él és dolgozik" - toldotta meg. A két elcserélt fiatalember saját bevallása szerint elégedettebb már nem is lehetne mostani életkörülményeivel.

"Nem mindenki mondhatja el, hogy két apja és két anyja van, akik még vele is élnek" - mondta Dimas.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.