Életfogytiglani szabadságvesztés

Pokolgép a Times Square-en: nem mutatott megbánást "a muszlim katona"

Beismerte bűnösségét, de nem tanúsított megbánást, és támadásokkal fenyegette meg az Egyesült Államokat hétfőn a bíróságon az a pakisztáni születésű amerikai férfi, aki pokolgépet akart felrobbantani május első napján New York legforgalmasabb kereszteződésénél, a Times Square-en.

2010.06.22 07:10MTI

Faisal Shahzad a manhattani szövetségi vádesküdtszék előtt vallotta bűnösnek magát, amikor a bíró ismertette tízpontos vádiratát. A férfit egyebek mellett nemzetközi terrorcselekmény elkövetésére szőtt összeesküvéssel és tömegpusztító fegyverek használatára tett kísérlettel, illetve robbanóanyag birtoklásával vádolják. Shahzad dacosan fogadta a terhére rótt súlyos bűncselekményeket. Azt mondta, hogy minden vádpont tekintetében elismeri bűnösségét, de nem tanúsított megbánást, kihívóan viselkedett, "muszlim katonának" nevezte magát.

Robbantási kísérlete szerinte válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok "terrorizálja" a muszlimokat. Közölte, bűnösnek vallja magát, hogy az Egyesült Államok tudomására hozzá: "támadni fogjuk", ha katonái nem távoznak Irakból és Afganisztánból, nem állítja le a pilóta nélküli repülőgépek támadásait és a beavatkozik a muszlim területeken.

Shahzad egy terepjáróba rejtett házi készítésű pokolgépet akart felrobbantani a Times Square-nél.

A rosszul összetákolt szerkezet nem robbant fel, senki nem sérült meg, a füstölgő járművet egy utcai pólóárus vette észre. Shahzad azt állította, hogy Pakisztánban, a tálibok által ellenőrzött területen kapott kiképzést pokolgépek összeállításáról, de egyedül készült fel a New York-i merényletre, és kísérelte meg a robbantást.

A pakisztáni tálibok egy csoportja viszont magára vállalta a merényletkísérletet. A tavaly amerikai állampolgárságot szerzett harmincéves férfit életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik, ha bűnösnek találják a terhére rótt vádpontokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.