A zöld gumicukrot keresik

New Yorkba készül új lemezével a Kistehén

Egységes, "határátlépő", ugyanakkor ez eddigieknél rockosabb, karcosabb és punkosabb lett Kollár-Klemencz László frontember szerint a Kistehén P...ába az űrhajókkal! című új lemeze, amelyet júniusban New Yorkban is bemutatnak.

2010.05.27 09:16MTI

"A lemez minden részét szeretem, most először nincs hiányérzetem egy album elkészülte után. Ez sem kevésbé útkereső, mint a korábbiak, csak most megugrottam egy akadályt: de ez csak egy téglafal, a következő lemez pedig talán egy vizesárok lesz" - fogalmazott az énekes-gitáros az MTI-nek.

Az eddigi "kistehenes" romantikus szövegek naivitása után most "belekötnek a nekik nem tetsző dolgokba". A szövegekért és a zenéért is felelős Kollár-Klemencz azt mondta, korábban csak szűk közösségekben tudott gondolkodni, nem tudott a társadalom egészét érintő problémákon tépelődni. Most azonban, "ahogy ezek a dalok is mutatják, elkezdtem magamon kívül mással is foglalkozni".

Kollár-Klemencz szerint a kissé merésznek hangzó albumcím is jól tükrözi a lemez hangulatát: megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy ne külső dolgokban, "pénzben, a fejlődésben, ufókban vagy más bolygókban akarjuk megtalálni a lehetőségeket, hanem egymásban, a másik emberre figyelve".

Januárban a Kistehén zenészei részben kicserélődtek: a régiek közül csak a frontember maradt, mellette Vajdovich Árpád basszusgitáron, Bujdosó János gitáron, Schvéger Zoltán dobon, Kollár-Klemencz Gergő (az énekes fia) pedig szintetizátoron játszik. Mellettük a Budapest Bárból ismert Farkas Róbert (hegedű, tangóharmonika), Kasza Roland (zongora, vibrafon) és Hárságyi Péter (dob) játszik még a lemezen és a koncerteken is. Az albumból, amelyet Magyarországon vettek fel, de Londonban kevertek, a korábbiakhoz hasonlóan készül egy angol nyelvű változat is, ezúttal azonban sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségre, mert az anyagot egy brit kiadónak is el akarják adni.

Az énekes ugyanakkor kifejtette: bár nem tartja lehetetlennek, már nem olyan fontos számára, hogy kilépjenek a magyar zenei körökből.

"Számomra már nem létkérdés, hogy a zene ne csak a Trafóig jusson el, hanem bárhová a világba. Inkább az a fontos, hogy ha van mit mondanom, azt el tudjam mondani, bárhol is vagyok"
.

A gondolatok közlésére Kollár-Klemencz új fórumot is talált, hiszen az Ulpius-ház kiadó felkérte egy novelláskötet megírására, amely Én mindig a zöld gumicukrot keresem... címmel várhatóan 2011 elején jelenik meg.

A tervek között szerepel továbbá egy melankolikushoz közelítő, sanzonos jellegű album elkészítése, amelyet majd a Budapest Bár nevű formáció zenészeivel készít az énekes. A Kistehén életében megszokott hazai fesztiválokon való fellépések és egyéb koncertek között - legközelebb pénteken, a Zöld Pardonban lépnek fel - szerepel egy rövid, egyhetes amerikai turné is: a zenekar június 23-án és 26-án New Yorkban koncertezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.