Mi sötétben szeretnénk mindent csinálni

Kistehén Tánczenekar, Rutkai Bori és a Specko Jedno közös koncertje

2009. november 28-án Debrecenben tartja közös koncertjét a Kistehén Tánczenekar, illetve Rutkai Bori és a Specko Jedno a KLINIKA klubban 20 órai kezdettel. Ez a koncert egy országos turné 4. állomása, melyet még 2 helyszín követ.

2009.11.26 13:40ma.hu

Kistehén Tánczenekar: Milyen zenét játszik a Kistehén tánczenekar? Nevezhetjük kultúrlakodalmas popnak, de a „crazy listening“ sincs messze a nem létező műfaji meghatározástól. Különböző stílusok keverednek benne a legjobb arányban: ska, rock, pop, underground, cigányzene, reggae, balkáni zene, keringő, afrikai ritmusok és modern tánczene. A szövegek viccesek, meglepőek, egyszerűek, ám nem érdektelenek. Az új album címe „Mi a sötétben szeretnénk mindent csinálni”. Maxi változata novemberben jelenik meg a neten.

Specko Jedno: A Specko Jedno új lemeze a „Whatevergreens” (azaz az Édesmindegy Szerenádok) címet viseli. A Specko Jedno a „sedcko jedno” (szláv) kifejezésből ered, melynek jelentése mindegy. A whatever (mindegy) és az evergeens (örökzöldek) találkozásából született az új album elnevezése, mely azt a fanyar, édes-bús hangulatot hivatott tükrözni, mely oly jellemző a Specko Jedno világára. S a „mindegy”-ség itt szélesen értelmezhető; a fásult beletörődéstől a zen csengésű nyugvópontra, a mind-egységre történő eljutásig.Az album repertoárja új, illetve régi, újragondolt, újraértelmezett, eddig még nem publikált régebbi számokból áll. A lemezen a zenekar bővített ritmus- és fúvósszekcióval egészül ki.

"MI A SÖTÉTBEN SZERETNÉNK MINDENT CSINÁLNI"

A Kistehén zenekart Kollár-Klemencz László alapította felbuzdulva a Kistehén-dalok népszerűségén. Ő volt ugyanis a kisfilm zeneszerzője, a figura énekhangja és a szövegek kitalálója. Az együttes hobbizenekarként működött, bár két lemezt is megjelentetett. Több tagcsere után 2005-re véglegesedett a felállás, majd a a “Szájbergyerek” című dal sikere nyomán érkezett koncertfelkéréseknek köszönhetően az együttes kitűnő koncertzenekarrá érett. 2006-ban számtalan városi nagyrendezvényen, klubban és fesztiválon léptek fel sokszor több ezer ember előtt (pl. Pécsett a Művészeti Heteken, Tiszaújvárosban a Triatlon versenyen, Budapesten az ARC kiállítás megnyitóján, vagy Nyíregyházán a Vidor Fesztiválon). Nagy sikerrel játszott a zenekar a VOLT Fesztiválon, a Szigeten, a Művészetek Völgyében és a Szegedi Ifjúsági Napokon is.

A 2007-es lemez megjelenését több külföldi turné követte Németországban, Ausztriában és Hollandiában is. Eljutott a zenekar a Bestival Festival-ra is, valamint elsöprő sikert aratott a holland Lowlands Fesztiválon, 2008-ban felléptek a Eurosonic-on és a new yorki GlobalFEST nevű világzenei fesztiválon.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.