Európa-szerte gyászolják a lengyel államfőt

Lengyel légikatasztrófa: megtalálták az összes holttestet

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel miniszterelnök vasárnapra virradó éjszaka virágokat helyezett el a szmolenszki Szevernij repülőtér közelében, ahol szombaton reggel lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt és számos vezető kengyel személyiséget szállító repülőgép.

2010.04.11 11:22MTI - Fotó: Newsru
Fotó: newsru

Megtalálták a lengyel repülőgép-katasztrófa összes áldozatának holttestét - közölte Szergej Sojgu.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztere szombat késő este jelentette Putyinnak, hogy az áldozatok száma 97, a küldöttség tagjain kívül a személyzet nyolc tagja. Sojgu elmondta, hogy a gép a kifutópálya végétől alig 300 méternyire zuhant le helyi idő szerint 10.50-kor, a tűzoltók a kisebb tüzeket 11.01-re eloltották, és ekkor látott munkához a többi mentőszolgálat.

Putyin elmondta Tusknak, amit addig lehetett tudni a katasztrófa körülményeiről, majd együtt felkeresték az éjszaka is dolgozó mentőegységeket. A helyszín mellett kialakított válságtörzsnél orosz miniszterek tájékoztatták Tuskot a történtekről, a vizsgálat állásáról, és megbeszélték a lengyel kormányfővel a további eljárás részleteit. Megérkezett a helyszínre a lengyel szakértői csoport is, amely lengyel kérésre, orosz hozzájárulással önállóan vizsgálja a katasztrófa okait.

Igor Levityin közlekedési miniszter közölte Putyinnal, hogy valóban megtalálták a két fekete dobozt, de a korábbi hírekkel ellentétben nem nyúltak hozzájuk, várják a lengyel bizottság érkezését, és már megállapodtak abban, hogy a műszereket együtt viszik Moszkvába vizsgálatra. Levityin megerősítette, hogy a lengyel pilóta maga döntött a leszállásról, noha a látótávolság a szükséges 1000 méter helyett mindössze 400 méter volt a sűrű ködben.

Közvetlenül Varsóba szállítják Lech Kaczynski lengyel államfő holttestét a repülőbaleset helyszínéről, az oroszországi Szmolenszkből - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség vasárnap. Lech Kaczynskit és feleségét, Mariát még szombat éjjel azonosította a szerencsétlenül járt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, aki ezt követően azonnal vissza is utazott Lengyelországba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.