"Jó emberek haltak meg"

Újabb képek a helyszínről - Könnyek és gyász: alig hiszik el a lengyelek a tragédiát

A lengyelek könnyes szemmel, szomorúan fogadták szombaton Lech Kaczynski államfő és más magas rangú lengyel vezetők halálhírét.

Képekben Lech Kaczynski, neje Maria és a tragédia helyszíne képgaléria

2010.04.10 16:30MTI - Fotó: MTI/newsru.com

"Ez nem lehet igaz. Nem tudom elhinni. Sokkolt a hír" - mondta remegő hangon, könnyekkel a szemében a 32 éves Katarzyna. Akárcsak varsóiak ezrei, ő is az elnöki hivatalhoz ment barátaival, hogy lerója tiszteletét a 60 éves korában elhunyt Lech Kaczynski emléke előtt.

A lengyel elnököt és feleségét, a hadsereg főbb vezetőit, a jegybank kormányzóját és más vezetőket szállító TU-154-es repülőgép szombaton zuhant le - 88 utassal és 8 fős személyzettel a fedélzetén - a szmolenszki repülőtér közelében.

A szerencsétlenséget senki sem élte túl. Több száz honfitársához hasonlóan, Katarzyna is nemzeti színű - fehér és vörös - rózsákból készült koszorút helyezett el az elnöki hivatalnál. Mások gyertyákat gyújtottak. Többen egy pap köré gyűlve imádkoztak.

Együtt haltak meg: Lech Kaczynski és felesége

"Éppen a piacon voltam bevásárolni, amikor a fiam telefonált. Majdnem összeestem a hír hallatán" - mondta a 78 éves Janina Sebatinow. "Hatalmas, pótolhatatlan veszteség. Jó emberek haltak meg" - tette hozzá.

A 45 éves Anna Ciostek, aki fordító, lánya és anyja kíséretében állt az elnöki hivatal előtt, és mindhárman a baleset okát találgatták. "Nem tudjuk pontosan, mi történt. Túlságosan sok embernek vagy országnak lehet ebből haszna" - mondja Anna.

Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos találgatás csak pillanatokig tart, mindenen felülemelkedik a fájdalom. "A modern világ még nem látott ilyen tragédiát" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő.

"Minden lengyelnek össze kell most tartania, politikai nézeteitől függetlenül"
- így Jan Szczepanski 50 éves taxisofőr. "Nem voltam Kacznyski híve, de ez ma nem számít" - tette hozzá. "Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság".

"Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" -
hangsúlyozta Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, a szejm elnöke, aki egyhetes gyászt rendelt el.

Varsóban az emberek spontán sms-ekben adtak egymásnak randevút a Pilsudski térre este fél kilencre, oda, ahol II. János Pál pápa 1979-ben pontifikált misét . "Találkozzunk csendben a Pilsudski téren 20:30-kor. Legyünk együtt, jöjjetek el" - olvasható az üzenetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.