A magyar politikusok részvétüket fejezték ki

Sólyom László: Kaczynski elnök műve túl fogja őt élni

Biztos vagyok benne, hogy Kaczynski elnök műve, mindaz, amit a magyar-lengyel barátságért tett, túl fogja őt élni - erről Sólyom László köztársasági elnök beszélt újságírók előtt, miután személyesen fejezte ki részvétét a lengyel államfő halála miatt a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén.

2010.04.10 14:02MTI - Fotó: MTI

A magyar államfő azt mondta: Lech Kaczynski mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Hozzátette: különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltek meg.

Mint mondta, a lengyel államfő felesége is különösképpen érdeklődött a magyarországi események és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt. Sólyom László kitért arra is, hogy szoros emberi kapcsolat is volt közöttük.

"Mély megrendüléssel és mély fájdalommal értesültem Kaczynski elnök, hitvese és 130 lengyel haláláról. Szeretném kifejezni együttérzésemet Magyarország nevében, a magam és feleségem nevében is. Osztozunk Lengyelország gyászában, osztozunk a lengyel családok gyászában" - fogalmazott Sólyom László.

Mint mondta, "különösen tragikus, hogy a második világháború alatti szovjet vérengzés katinyi áldozatainak a hozzátartozói haltak most meg, akik épp a helyszínre siettek egy megemlékezésre".

A magyar államfő a nagykövetségen a lengyel államfő, illetve a szerencsétlenség áldozatainak emlékére nyitott részvétnyilvánító kötetbe az újságíróknak elmondott beszéde előtt, azzal megegyező tartalmú sorokat írt, melyben megismételte, hogy amit a lengyel államfő a magyar-lengyel kapcsolatok érdekében tett, az megmarad. Egyúttal részvétét fejezte ki az áldozatok iránt.

A Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt félárbocra eresztették a nemzeti lobogót és az európai uniós zászlót, az épület kerítésén már nem sokkal a déli órákat követően megjelent pár gyertya, illetve néhány virágcsokor.

Oroszországban helyi idő szerint szombaton kora reggel lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép, az illetékes orosz hatóságok közlése szerint nincsenek túlélői a szerencsétlenségnek.

Az elnökkel tartott felesége, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is.

A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, továbbá számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére.

Navracsics Tibor részvétet nyilvánított

Navracsics Tibor részvéttáviratot küldött Joanna Stempinska rendkívüli és meghatalmazott lengyel nagykövetnek - tájékoztatta a frakcióvezető kabinetje az MTI-t. A Fideszes politikus Lech Kaczynski államfő szombati tragikus halála kapcsán őszinte részvétét fejezte ki az egész lengyel népnek.

Lendvai Ildikó: A tragédia egész Kelet-Európa tragédiája

A Magyar Szocialista Párt döbbenettel fogadta a lengyel delegáció, köztük Lech Kaczynski államfő és felesége légi szerencsétlenségéről és tragikus haláláról szóló hírt - áll a párt által az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

"E sorok megfogalmazásakor még több a kérdés, mint a válasz, de a híradások szerint biztosra vehető, hogy a tragédiának nincs túlélője. A sors különös kegyetlensége, hogy az áldozatok többsége a katyni mészárlás özvegyen és árván maradt hozzátartozóiból került ki. A tragédia egész Kelet-Európa tragédiája - fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt"
- fogalmaztak a Lendvai Ildikó pártelnök által aláírt dokumentumban.

Semjén Zsolt: a KDNP megrendüléssel értesült a tragédiáról

A lengyel köztársasági elnököt és kíséretét ért tragédia miatt a KDNP nevében a párt elnöke, Semjén Zsolt fejezte ki részvétét a lengyel nagykövetnek.

A párt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a KDNP mély megrendüléssel értesült a Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnököt és kíséretét szállító repülőgépet ért szerencsétlenségről.

Mint a pártelnök írta: a tragédia különösen fájdalmas Lengyelország számára, mert az elnök vezette küldöttség éppen nemzetük egyik szomorú emléke, a Katinyban kivégzett lengyel tisztek és civilek mártíromsága előtt kívánt tisztelegni.

Megdöbbenve fejezte ki részvétét Szekeres Imre és Tömböl László

Dr. Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere és Tömböl László mérnök vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke leírhatatlan megdöbbenéssel és mély fájdalommal értesültek arról, hogy ma délelőtt az oroszországi Szmolenszk katonai repülőterének közelében, Lech Kaczynski köztársasági elnök repülőgépével történt katasztrófa következtében életüket veszítették a Lengyel Köztársaság legfelsőbb állami és katonai vezetői, valamint a gépen velük utazó kíséretük valamennyi tagja.

A honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök ezúton fejezik ki őszinte részvétüket és mély együttérzésüket Bogdan Klich lengyel honvédelmi miniszternek, az elhunytak hozzátartozóinak, valamint a Lengyel Köztársaság minden állampolgárának, fájó szívvel osztozva gyászukban e felfoghatatlan tragédia miatt.

A sorscsapásban, amely a lengyel hadsereg vezetőinek életét is követelte, a Magyar Honvédség minden katonája őszintén együttérez lengyel bajtársaikkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.