Nincs túlélője a katasztrófának

Megrázó képek: Repülőbalesetben meghalt a lengyel államfő és több állami és kormányzati tisztviselő

Lezuhant a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombaton Oroszországban, túlélők nincsenek - közölték az illetékes orosz hatóságok.

Lezuhant a lengyel államfőt szállító repülőgép - gyászolják az elnököt képgaléria

2010.04.10 13:52MTI

Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is, köztük gyerekek.

A TU-154-es gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, több képviselő, több püspök, Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Ott volt Jerzy Szmajdzinski, a szejm alelnöke, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) képviselője, korábbi nemzetvédelmi miniszter, Janusz Kurtyka, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) elnöke, Ryszard Kaczorowski, az utolsó, emigrációban működő lengyel elnök és Andrzej Przewoznik államtitkár, történész, a Harci és Vértanúsági Emlékhelyeket Gondozó Tanács elnöke, aki rengeteget tett a lengyel-magyar kapcsolatokért.

Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére. A lengyel külügyminisztérium közlése szerint 88 utas tartózkodott a gépen.

A TVN24 lengyel televíziós állomás az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumára hivatkozva 96 emberről számolt be, 88 utasról és 8 fős személyzetről. Korábbi értesülések arról szóltak, hogy 132 ember vesztette életét.

Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. Az alkotmány értelmében ilyen esetben két és hónapon belül elnökválasztást kell tartani. Ezt Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette.

A választás egyébként idén ősszel lett volna esedékes. Donald Tusk miniszterelnök Gdanskban értesült a tragédiáról, amelynek hírére sírva fakadt. Azonnal rendkívüli kormányülést hívott össze, és Varsóba indult.

Eközben emberek gyülekeztek a lengyel fővárosban az államelnöki palota előtt, mécseseket és virágokat raktak a bejárati kapuhoz. A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésében látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt.

Ez maradt a repülőgépből - Fotó: MTI

Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll.

A helyszínre indult Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter. A helyszínen munkához láttak a mentőegységek.

A gép a szmolenszki katonai repülőtértől nem messze, leszállás közben zuhant le. Szergej Anufrijev szmolenszki kormányzó szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört. A gép nemrég nagyjavításon esett át.

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet.

A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa. Korábbi információk szerint három ember túlélte a szerencsétlenséget, de lengyel diplomáciai források ezt nem erősítették meg.

A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint ezt a három személyt korházba szállították, de ott meghaltak. A külügyminisztériumban válságstábot állítanak fel.

Este 18 órakor Varsóban gyászmisét tartanak a Lengyel Hadsereg templomában a katasztrófa áldozataiért, Krakkóban a Wawel-székesegyházban este fél hatkor lesz koncelebrációs gyászmise, amelyet Stanislaw Dziwisz krakkói érsek vezet.

A héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak Katinyban megemlékezést, amelyre azonban az oroszellenes érzelmeiről ismert Kacvzynskit nem hívták meg.

A lengyel elnök maga kérte, hogy a helyszínen emlékezhessen az áldozatokra, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

Walesa: Elképzelhetetlen tragédia

Jaroslaw Kaczynskit, a szombaton repülőszerencsétlenségben elhunyt lengyel államfő ikertestvérét nagyon megviseli a tragédia.

"Jaroslaw Kaczynskit mélyen megviseli a tragédia, de valóban bátran viselkedik" - mondta a francia hírügynökségnek Mariusz Blaszczak, a politikus vezette Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának szóvivője.

Annál is nagyobb a fájdalma, mert 84 éves édesanyja, Jadwiga Kaczynska egy hónapja - orvosai szerint súlyos állapotban - kórházban fekszik. Blaszczak nem tudta megmondani, értesült-e Kaczynska asszony a tragédiáról.

Jaroslaw Kaczynski, aki 45 perccel idősebb Lech Kaczynskinél, ikertestvérével együtt fontos szerepet játszott az antikommunista ellenállásban és a kommunizmus 1989-es bukása után.

A Kaczynski-ikrek 2006 júliusától 2007 novemberéig együtt kormányozták Lengyelországot: Lech államfőként, Jaroslaw kormányfőként.

"Felfoghatatlan tragédiának" nevezte szombaton a Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép oroszországi katasztrófáját Lech Walesa, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, volt elnök.

"Hetven éve Katynban a szovjetek likvidálták a lengyel elitet. Ma annak a lengyel elitnek a tagjai haltak meg ott, akik azért utaztak oda, hogy az 1940-ben megölt lengyelek előtt leróják kegyeletüket" - mondta a francia hírügynökségnek Lech Walesa.

Hasonlóan foglalt állást Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök is, aki nehezen uralkodott magán. "Az egy elátkozott hely" - mondta Lech Kaczynski elődje. "1940-ben a háború előtti Lengyelország elitjét gyilkolták meg ott, most ott halt meg a Harmadik Köztársaság elitje" - mondta Kwasniewski.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.