A repülésirányító útmutatása süket fülekre talált?

Megtalálták Lech Kaczynski lengyel államfő holttestét

Megtalálták Lech Kaczynski lengyel államfő holttestét szombaton késő délután a Szmolenszkben reggel bekövetkezett repülőgép-katasztrófa helyszínén - értesült több orosz sajtószerv különböző forrásokból, de a hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

2010.04.10 19:30MTI

Az orosz légierő vezérkara késő délután bejelentette, hogy a lengyel elnököt szállító gép pilótája többször is figyelmen kívül hagyta a szmolenszki Szevernij repülőtér repülésirányítójának útmutatását.

"A pilótát Szevernijtől 50 kilométerre figyelmeztették, hogy a repülőtéren az időjárási viszonyok nem érik el a leszálláshoz szükséges minimumot. A pilóta úgy döntött, hogy egyelőre folytatja útját, és majd az utolsó pillanatban dönt, ami szokásos eljárás. Amikor másfél kilométerre volt a kifutópályától, a repülésirányítók észlelték, hogy a gép a kelleténél gyorsabban, nem a megfelelő ívben ereszkedik. Ekkor a repülésirányító utasította a pilótát, hogy hagyja abba az ereszkedést és vízszintesen repüljön tovább, amikor pedig a gép személyzete nem teljesítette az utasítást, többször is felszólították, hogy térjen ki más repülőtérre. A gép ennek ellenére folytatta a leszállást, s ez tragikusan végződött" - mondta el újságíróknak Alekszandr Aljosin altábornagy, az orosz légierő vezérkari főnökének első helyettese.

Hozzátette, hogy a szmolenszki Szevernij repülőtérre szombaton két lengyel és egy orosz gépnek kellett érkeznie, a másik lengyel gép - egy Jak-40-es - szerencsésen leszállt.

Az orosz légierő Il-76-os gépe leszállás közben kedvezőtlen időjárási viszonyok közé került, és egy másik repülőtéren szállt le.

Aljosin elmondta: az ismertetett adatokat a Szevernij repülőtér katonai repülésirányító csoportjától kapta, előzetes adatokról van szó, a végső következtetéseket az ezzel megbízott állami bizottságnak kell majd levonni.

Az altábornagy szerint a katonai repülésirányító csoport utasításainak teljesítése a katonai repülőgépek számára kötelező, a civil gépek számára csupán ajánlott.

Elmondta, hogy a Szmolenszk-Szevernij repülőtér a védelmi minisztérium hálózatához tartozik, így ott a repülésirányítást és a gépek kiszolgálását is a légierő végzi.

Végül hozzátette, hogy a repülőtér jelenleg működőképes, és emlékeztetett rá, hogy április 7-én ide érkezett Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő, hogy részt vegyenek a Szmolenszk környékén és másutt 1940-ben kivégzett mintegy 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett ünnepségen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.