Hívők tízezrei

Jeruzsálemben megtartották az ortodoxok hagyományos húsvéti tűzszentelés

Keresztény zarándokok hatalmas tömege vett részt szombaton Jeruzsálemben a húsvét ősi, eredetileg ortodox tűzszentelési szertartásán.

2010.04.03 18:18MTI

Hívők tízezrei tolongtak a jeruzsálemi Szentsír-bazilika környékén az Óváros sikátoraiban és kapuinál - mondta el az izraeli rendőrség egyik szóvivője, Smulik Ben Rubin. Az izraeli határőrök a hadsereg alakulatainak támogatásával számos helyen kordonokat állítottak fel a zarándokok terelésére.

Noha a nyugati és az ortodox keresztények eltérő naptárt követnek, idén újra egybeesnek a húsvéti ünnepek. Az eseményre összesereglett zarándokok nem mind jutottak el a jeruzsálemi Óvárosban zajló szertartásra. Számos palesztin keresztény arról számolt be, hogy az izraeli hatóságok nem tették lehetővé számukra a részvételt. A hatóságok ugyanakkor azt közölték, hogy tízezer engedélyt adtak ki, s biztonsági okokból korlátozniuk kellett a résztvevők számát.

A IV. századra visszanyúló tradíciónak megfelelően "a szent tűz" a keresztény vallás egyik fontos helyszínén, a Szentsír-bazilikában lobbant fel kora délután III. Theofilosz jeruzsálemi görög ortodox pátriárkának. A keresztény hagyomány szerint ennek a templomnak a környékén zajlottak le Krisztus kálváriájának utolsó stációi: keresztre feszítése, sírba helyezése és feltámadása.

A szokás szerint, amikor nagyszombatkor a pátriárka egyedül imádkozik Krisztus sírjánál a Szentsír kápolna sötétjében - látszólag minden ok és külső beavatkozás nélkül - előtűnik a sírból egy láng, amellyel azután III. Theofilosz már a hívők jelenlétében meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát. A tömeg éljenzésben tör ki, a jeruzsálemi óváros harangjai pedig teljes erőből rázendítenek, miközben a pátriárka által megáldott tüzet a hívők ezrei gyertyáról gyertyára továbbadják.

Az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező "szent tüzet" azonnal tovább szállítják közeli és távoli keresztény településekre, valamint az ortodox vallású országokba, így Görögországba és Oroszországba is. Az orosz fővárosban Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a Megváltó Krisztus székesegyházban tartotta meg a nagyszombati istentiszteletet, majd hagyományosan körbejárta a moszkvai templomokat, ahol személyesen szentelte meg a húsvéti kalácsot és pászkát.

Moszkvában, ahol hétfőn iszlám szélsőségesek kettős öngyilkos merényletet követtek el a metró két belvárosi állomásán, szombaton rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajlanak a húsvéti szertartások. A hívők mindenütt csak biztonsági kapukon át juthattak be a templomokba, vagy ahol ilyen nem volt, kézi fémdetektorokkal vizsgálták át az érkezőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.