Híreket szivárogtatott ki

Mobiltelefonálásért lőttek agyon egy dél-koreai férfit

Nyilvánosan agyonlőtt egy kivégzőosztag egy észak-koreai munkást, amiért az a törvényellenesen birtokában lévő mobiltelefonja segítségével híreket szivárogtatott ki a zárt kommunista államból - jelentette csütörtökön egy dél-koreai rádió.

2010.03.04 13:43MTI

A kivégzést januárban hajtották végre a keleti partvidéken található Hamhungban. A lőszergyári munkást azzal vádolták, hogy az észak-koreai életkörülményekről, egyebek közt a rizs áráról adott ki információt egy barátjának, aki évekkel ezelőtt Dél-Koreába szökött. A szöuli Open Radio for North Korea (ORNK) egy meg nem nevezett észak-koreai biztonsági forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a kivégzett, Csong családnevű férfinak egy kínai gyártmányú mobiltelefonja volt. Hogy mikor hajtotta végre a hívásokat, nem ismeretes.

A rádió úgy tudja, hogy a határ déli oldalán egy Kim nevű egykori menekült fogadta a hívásokat, aki feltehetően a dél-koreai állami szolgálatok valamelyikének dolgozhatott. Csong az ORNK feltételezése szerint kínzás hatására vallhatott. Ő volt az első ember, akit az illegális mobiltelefonok ellen idén indított kampány keretében kivégeztek a kommunista országban.

Észak-Koreában a közemberek számára szigorúan tilos a mobiltelefonok használata, annak ellenére, hogy 2008-ban a kairói központú Orascom Telecom közreműködésével fejlett hálózatot építettek ki az országban. A szöuli rádióadó szerint a kínai határ mentén mintegy tízezer észak-koreai állampolgárnak lehet mobiltelefonja. A kivégzéssel kapcsolatos értesülést sem az országegyesítés feladataival megbízott dél-koreai minisztérium, sem pedig a déli hírszerzés nem erősítette meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.